Finska 2016.

Iskustvo sa studentske razmjene u Finskoj – 2016.

U rujnu ove godine bila sam mjesec dana na profesionalnoj razmjeni u gradu Turku, Finska. Bila sam na odjelu interne medicine i imala kliničku rotaciju, dva puta po dva tjedna, prvo na nefrologiji, zatim na endokrinologiji. Bilo je to nezaboravno iskustvo. Vidjeti kako je zdravstveni sustav organiziran u drugoj zemlji, skandinavskoj zemlji, je neprocjenjivo. Mogla sam vidjeti organizaciju rada, usporediti ju s hrvatskom te donijeti neke nove ideje za poboljšanje našeg sustava. Osim toga, imala sam priliku vidjeti određene stvari koje ne bih vidjela u Hrvatskoj. Najčešće su to bile stvari koje u Hrvatskoj nisu razvijene zbog financijskih razloga, nešto poput Poliklinike za dijabetičko stopalo.
Vidjela sam puno zanimljivih medicinskih slučajeva, sudjelovala u postavljanju dijagnoze te liječenju pacijenta. Vjerujem kako je to neprocjenjivo kliničko iskustvo te da će mi to svakako jednog dana pomoći pri samostalnom radu.

Osim iskustava u području medicine, bilo je tu i puno pozitivnih iskustava o ljudima, kulturi, prirodi,…
Turku je grad studenta te sam imala prilike upoznati velik broj mladih ljudi. Svi su bili izrazito srdačni, otvoreni i prijateljski nastrojeni. Mogu reći kako sam stekla dosta prijateljstava za koje vjerujem da će biti doživotna. Kako sam bila smještena u stanu sa studenticom medicine iz Finske, tako sam imala priliku s njom vidjeti sve tajne finske kulture, počevši od pečenja tradicionalnih slastica (Pulla) do tradicionalne finske saune te sam neizmjerno zahvalna na tome. Bila sam prihvaćena i u društvo studenata medicine i mogu reći da su svi bili otvoreni i prijateljski nastrojeni te izrazito zabavni!
Zanimljiva je i činjenica kako većina ljudi koje sam susretala u Finskoj pričaju odlično engleski, neovisno o životnoj dobi.

Što se tiče kulturnog života, mogu reći kako je dobro razvijen u Turku. Grad je prepun muzeja, galerija, koncerata te drugih raznovrsnih događaja. Tamo nikada nije dosadno!

Priroda je posebno lijepa te bih, svakome tko je imalo zaljubljenik u prirodu, preporučila da posjeti Finsku. To je zemlja prekrasnih jezera, šuma, rijeka, otoka,…
Budući da sam bila tamo u rujnu, uspjela sam vidjeti kraj ljeta i početak jeseni, i ne bih se mogla odlučiti koje godišnje doba je ljepše. Ljeto je prožeto izrazito sunčanim danima, a jesen donosi prekrasne jesenske boje za koje postoji i poseban izraz u finskom rječniku – ruska.

Sve u svemu, bilo je to prekrasnih mjesec dana koje bih svakako ponovila! Toplo preporučam svima!

 

Kristina SteinerMedicinski fakultet Osijek

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php