Finska 2017.

Na podjeli zemalja izabrala sam Finsku i tamo sam išla na razmjenu u 9. mjesecu (i nije bilo toliko hladno kao što sam mislila da će biti), dobila sam Turku, što mi je i bio prvi izbor. Gradić je prekrasan, pravi studentski, manji od Helsinkija, ali svakako pristupačniji. Bila sam na odjelu onkologije (to mi je također bio prvi izbor) gdje sam imala mentora s kojim sam svaki dan provodila i po 8 sati. Svi su bili dragi prema meni te sam mogla uvijek pitati ako mi što  nije bilo jasno, iako im nije uobičajeno da studenti dolaze na onkologiju; ponajviše zbog jezika pa svi radije biraju kirurgiju i neke odjele gdje nije toliko bitno razumijevanje jezika. Nisam naučila puno finskog, ali svi su ionako pričali jako dobar engleski (osim starijih pacijenata). Također sam osim onkologije bila i na odjelu radioterapije te palijativne skrbi, što mi je isto bilo zanimljivo s obzirom da je usko vezano uz onkologiju. Nisam previše radila s pacijentima s obzirom da ih je dosta bilo u lošem stanju, no napravila sam dvadesetak fizikalnih pregleda i par anamneza, uglavnom na palijativnoj skrbi. Mislim da sam najviše naučila na sastancima koje čitav odjel održava tjedno; uvijek su tu bile teme o najnovijoj terapiji te prikazima slučajeva.

Social program nismo imali s obzirom da nas je bilo 4 u Turkuu, ali smo si sami organizirali put u Lapland što bih svakako preporučila svima. Vidjeli smo sobove, selo Djeda mraza, polarnu svjetlost… Must see je svakako i finska sauna! I ne morate ići goli, iako Fincima to ne predstavlja problem.

Finska je predivna zemlja, ostala sam oduševljena prirodom, ljudima i stupnjem/pristupom obrazovanju. Jednostavno je teško usporediti Hrvatsku s ovakvom zemljom i ovakvim standardima.No, nije sve tako savršeno:  sve je užasno skupo (npr. Kava iz automata je 2 eura) i vrijeme je depresivno. Drago mi je da sam izabrala baš Finsku za svoju razmjenu i mislim da mi je ovo iskustvo bilo jako korisno. Apsolutno svakome bih preporučila putovanje u Finsku; dosad mi je to najbolje iskustvo i svakako se želim vratiti.

Elizabeth NedićMedicinski fakultet Osijek

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php