Francuska 2016.

Iskustvo sa studentske razmjene u Francuskoj – 2016.

Naš put na razmjenu počeo je 31.7. kad smo se Tamara i ja zaputili prema Budimpešti na aerodrom. Kako nije bilo direktnih letova do Toursa, mjesta u kojem smo trebali odraditi razmjenu, a direktni letovi za CDG ili Orly u Parizu puno skuplji, mi smo se odlučili za tzv. treći pariški aerodrom Beauvais koji je udaljen stotinjak kilometara od grada. Odatle smo se do Toursa morali voziti autobusom. Možda nam je zbog toga put trajao malo duže, ali uštedjeli smo, a i otkrili OUIBUS autobusnu kompaniju kojom je preudobno voziti se čak i na duže relacije.

Tours je mali grad, ne puno veći od Osijeka, ali gušće naseljen. Studenti koji su nas dočekali tamo, smjestili su nas u studentske stanove, pokazali bolnice u kojima ćemo odradit praksu te u narednim danima pokazali grad (znamenitosti, klubove, kafiće…) i okolicu. U gradu postoje 4 bolnice, dvije opće, te po jedna pedijatrijska i psihijatrijska. Tamara je svoju praksu odrađivala u bolnici Bretonneau, a ja svoju u bolnici Trousseau, oboje na odjelu za radiologiju.

Prosječno smo provodili 6 sati dnevno u bolnici, u prva dva tjedna nešto više vremena, a kasnije manje. Bolnica je bila velika, čista, dobro opremljena. Imala je kantinu za zaposlenike u kojoj sam ručao svaki dan. U bolnici sam većinom samo promatrao te uz pomoć doktora analizirao razne nalaze pretraga. Od radioloških pretraga vidio sam i ponovio gradivo iz CT-a, MR-a, ultrazvuka, interventne radiologije i RTG-a. Prisustvovao sam i na jednoj kardiokirurškoj operaciji.

Ljudi u Francuskoj su pristupačni i voljni pomoći, ali jako ih malo priča engleski što donekle otežava komunikaciju. Stanovništvo je raznoliko, mnogo različitih nacija i rasa se može zateći u Francuskoj

Kroz Tours prolazi rijeka Loire uz koju se svake večeri okupljaju i mladi i stari i zabavljaju se. Grad ima dosta lijepih kafića, restorana i noćnih klubova. U centru se nalazi katedrala na kojoj se svaki dan prikazuje lightshow koji traje oko sat vremena. Nasuprot bolnice Bretonneau smješten je botanički vrt kojim smo znali šetat u popodnevnim satima. Nedaleko od grada, na rijeci, nalaze se mnogi predivni dvorci koje je vrijedilo posjetiti. Mi smo obišli Villondry, Bloire i Amboise.

Zadnji tjedan odlučili smo posjetiti Pariz, a kako nam let ionako polijeće iz glavnog grada, spojili smo ugodno s korisnim. Oprostili se od naših domaćina u Toursu i uputili istim onim OUIbusom nazad. Pariz je priča za sebe. Ogroman i predivan grad. Ulice, trgovi, crkve, spomenici, muzeji… pokušali smo u par dana obići što više smo mogli, a čini se da nismo ni vidjeli ni djelić onog što
Pariz nudi. To je grad koji se svakako isplati ponovno posjetiti.

I nakon Pariza na aerodrom, Budimpešta i nazad u Lijepu našu. Razmjena je bila jedno vrlo lijepo iskustvo koje se pamti.

 

Tamara Balaić i Josip SilovićMedicinski fakultet Osijek

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php