Global health training - T4ALL

Naša lokalna dužnosnica za javno zdravstvo Lucija Knez pohađala je radionice iz Globalnog zdravlja u sklopu T4all u Portugalu. Training 4 all se održavao od 4. do 8. rujna 2017. godine u gradu Esposende.

U daljnjem tekstu pročitajte njezino iskustvo.

 

Training 4 all započeo je 4. rujna. Prvi dan su bili dolasci i održan je opening session. Navečer je po programu bio social program. Zbog problema s kartom nisam sudjelovala u aktivnostima prvog dana.

U Portugal sam stigla 5. rujna. S obzirom na to da sam dolazila kasnije, nisam imala organiziran prijevoz iz Porta do Esposende pa sam sama morala putovati i kupovati karte. Do hostela sam stigla oko 18h. Sudjelovala sam na social programu navečer. Održavao se national food and drink party na koji sam donijela hrvatske proizvode.

Treći dan su ujutro u 9 sati počele radionice. Radionice su se održavale u učionicama lokalne škole udaljene 10min pješke. Sudjelovala sam na radionicama iz globalnog zdravlja zajedno s još 12 studenata. Sudjelovala sam na radionicama trećeg i četvrtog dana. Teme radionica su bile: activity management – gdje smo naučili kako organizirati aktivnosti, koje si zadatke zadati i pitanja postaviti kod početka nekog projekta, global health governance – naučili smo kakav je poredak u organiziaciji javnog zdravstva na razini svijeta i Europe, koji su zapravo glavni akteri u donošenju odluka i kako se one donose, ethics in global health – raspravljali smo o ulozi etike u javnom zdravstvu, kolika je uloga i kako zapravo neki put etično djelovanje može prouzročiti teže posljedice nego što je očekivano, nije sve crno-bijelo, zamke etičnosti i neetičnosti, health economics – raspravljali smo o tome koja je uloga ekonomije u zdravstvu, o ogromnom utjecaju koji novac ima na kvalitetu i način rada u zdravstvu, communication and negotiation skills – naučili smo kako pravilno i efektivno pregovarati i komunicirati na poslovnoj razni kako bi došli do našeg cilja, na nekoliko primjera stvarnih situacija smo imali priliku primijeniti te vještine i pokazati naučeno, environment and health – raspravljali smo kako okoliš utječe na zdravlje ljudi, o globalnom zatopljenu i njegovom utjecaju na zdravlje stanovništva diljem svijeta, koja bi rješenja bila za postojeće probleme u našim zemljama, global strategy on human resources and health: workforce 2030 i HRH – human resources for health, kako funkcionira raspodjela zdravstvenih djelatnika i zdravstvene skrbi u našim zemljama, koji su problemi s kojima se susrećemo, kako ih riješiti.

Social program u ta dva dana je obuhvaćao posjet nacionalnom parku, treasure hunt, tečaj surfanja i pidžama party.

Zadnji dan treninga bio je 8. rujna i tada su održane radionice novih trenera. Sudjelovala sam na radionici Recrutment and motivation. Na radionici smo naučili kako privući ljude da se pridruže našoj organizaciji, koje su ključne točke u tom procesu, kako motivirati ljude na rad i zadržati ih motiviranima.

Closing session se održao se oko 14h te smo nakon toga zajedničkim autobusom napustili hostel.

 

Cijeli t4all je bio jedno odlično iskustvo. Naučila sam kako se snaći u novim situacijama. Upoznala sam mnoge zanimljive ljude i s njima razmijenila iskustva iz svoje zemlje. Stekla sam nekoliko dobrih prijatelja s kojima sam dalje nastavila druženje. Saznala sam puno o funkcioniranju zdravstva u drugim zemljama i načinima na koje se oni nose s određenim problemima. Vratila sam se iz Portugala motivirana za daljnji rad u CroMSIC-u.

                              

 

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php