IFMSA

IFMSA – International Federation of Medical Students’ Associations je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja, koordinira i zastupa više od 1,3 milijuna studenata medicine. IFMSA je osnovana davne 1951. godine u Londonu, a trenutno zastupa nešto više od 130 nacionalnih organizacija iz svih kutaka svijeta. IFMSA je priznata kao legitimni zastupnik studenata medicine, te je prepoznata kao službeni partner Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetskog udruženja liječnika, te mnogih profesionalnih i međunarodnih organizacija i institucija. IFMSA ima urede pri Svjetskom udruženju liječnika pokraj Ženeve, te u Amsterdamu.

Svake godine se kroz IFMSA ostvari oko 13.000 kliničkih i znanstvenih razmjena za studente medicine u trajanju od mjesec dana.

Organizacija razmjena nije samo projekt s najdužom tradicijom, već dio sveobuhvatnog odgovora na postojeće i buduće probleme vezane uz zdravlje u svijetu – pošto omogućuje senzibilizaciju budućih liječnika, nadogradnju njihovih znanja i vještina, te iskustveno učenje direktno vezano uz rad i boravak u drugačijoj kulturi i zdravstvenom sustavu. IFMSA ne gradi samo mostove između profesionalaca u zdravstvu, već između studenata i profesionalaca iz raznovrsnih područja, između studenata i njihove lokalne zajednice, te najvažnije, između budućih liječnika i njihovih pacijenata. Osim razmjena, studenti medicine kroz IFMSA provode i unapređuju značajan broj lokalnih, nacionalnih i međunarodnih projekata iz četiri područja – koja obuhvaćaju medicinsku edukaciju, javno zdravstvo, ljudska prava i mir, te reproduktivno zdravlje i HIV/AIDS.

IFMSA je prvenstveno organizacija studenata medicine za studente medicine. Veličina i značaj IFMSA dolazi do najvećeg izražaja za Generalnih skupština, te Regionalnih sastanaka, na kojima studenti medicine iz preko 120 zemalja, odnosno preko 1000 Sveučilišta imaju priliku ostvariti međunarodnu suradnju, biti u interakciji sa priznatim profesorima i liječnicima, naučiti nešto novo, razmijeniti ideje i prezentirati svoj rad. Kroz različite aktivnosti IFMSA studenti medicine imaju mogućnost ne samo nadograditi akademsko obrazovanje, već kroz neformalnu edukaciju, treninge i praktičan rad razviti znanja i vještine vezana uz grupno vođenje, menadžment, komunikaciju, rad s medijima, aktivizam i zagovaranje u zdravstvu.

CroMSIC je izuzetno aktivna punopravna članica IFMSA, o čemu svjedoče mnogi bivši i sadašnji članovi izabrani na međunarodne funkcije, organizaciju mnogih međunarodnih sastanaka i treninga, te zavidan broj projekata i inicijativa koje su studenti iz Hrvatske započeli, nadogradili i koje koordiniraju – na međunarodnoj razini pošto su iste kolege iz inozemstva preuzeli. Ovim aktivnostima su se promovirali iznimni dosezi i kvaliteta rada studenata medicine u Hrvatskoj, naši fakulteti, sveučilišta i domovina.

IFMSA je organizacija bazirana na altruizmu, humanizmu i volonterizmu, zbog čega se unutar IFMSA izuzetno vrednuju demokracija, aktivno sudjelovanje, međukulturno učenje i suradnja – bez uplitanja politike. IFMSA je podijeljena u 5 regija – Afrika, Amerike, Azija i Pacifik, Europa i Istočni Mediteran – čime se motivira studente medicine na blisku kooperaciju na regionalnoj razini, te omogućuje suradnja s regionalnim organizacijama (poput Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije, EMSA-European Medical Students’ Association itd.), te platformama mladih (poput Europskog foruma mladih, čija je IFMSA punopravna članica).

U suradnji s agencijama Ujedinjenih naroda IFMSA organizira studentske prakse vezane uz zdravstvo, olakšava sudjelovanje studenata medicine na međunarodnim profesionalnim kongresima (WFME, AMEE, FIGO, UICC, IAC, WHA, WHS), suorganizira studentske kongrese (WHSS, ESC, YES), omogućuje sudjelovanje studenata medicine na mnogim treninzima i regionalnim sastancima (YFJ, IFISO, LSS) te između ostalog osigurava besplatno pridruženo članstvo pri Svjetskom udruženju liječnika za netom diplomirane liječnike.

Svaki dan kroz rad svojih članica, IFMSA omogućuje budućim liječnicima komplementaran dodatak medicinskoj edukaciji – otvarajući prozor u svijet medicine koja ne poznaje granice.

css.php