Kongres "Upoznaj me" - doživljaji

Kongres pod nazivom ‘Upoznaj me’ koji se održao od 4. do 6. veljače na Filozofskom i Medicinskom fakultetu u Osijeku premašio je sva očekivanja.  Kao prvi kongres u Hrvatskoj koji se bavio pitanjem inkluzije osoba s mentalnim izazovima u zajednicu zabilježio je veliku posjećenost. Sva tri dana svečana dvorana Filozofskog fakulteta bila je krcata- studenti, psiholozi, psihijatri, socijalni i zdravstveni radnici i naravno zainteresirani građani; svi su sa zanimanjem slušali predavanja na ovom skupu.

Organizatori ovog kongresa su  Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska CroMSIC, Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek-„JA kao i TI“, Filozofski fakultet Osijek, Medicinski fakultet Osijek, Volonterski centar Osijek, Udruga Vrapčići i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek.

Kongres  je u sklopu projekta „Novi život“ u cijelosti financiran bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 1.063.690,44kn. S provedbom je započeo 7.srpnja 2015. Također ga je omogućio i Studentski zbor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

Posebnu vrijednost imalo je predavanje ravnatelja Centra za pružanje usluga u zajednici ‘JA kao i TI’ obzirom da je u sklopu govora pozvao i korisnike svog centra, osobe s mentalnim poteškoćama koje su osobno publici rekle svoju životnu priču. To je izazvalo brojne emotivne reakcije i probudilo empatiju u svima koji su ih slušali. Zanimljiva predavanja u četvrtak i petak održali su i profesor na ljubljanskom sveučilištu, Vito Flaker i, dobro prepoznat u medijima, kontroverzni psihijatar Robert Torre.  Od predavača s osječkog Sveučilišta izdvojili bismo Anu Kurtović (Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Osijek), Mariju Heffer (Katedra za medicinsku biologiju i genetiku, Medicinski fakultet Osijek) i Dunju Degmečić (Katedra za psihijatriju i psihološku medicinu, Medicinski fakultet Osijek). Pozvali smo i brojne udruge koje se bave problematikom destigmatizacije i uključivanja osoba sa psihičkim poteškoćama u zajednicu.  Bile su tu udruga Susret, Vrapčići, Ludruga, Centar za obrazovanje odraslih Validus i drugi.  Kongres je bio međunarodnog karaktera pa su predavači došli iz Ljubljane, Fojnice, Sombora i Beograda.  Treba napomenuti da su nam došle i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih – Martina Zelenić i Zvjezdana Bogdanović.

Korisnici Centra ‘JA kao i TI’ uvelike su sudjelovali u organizaciji ovog kongresa.  Ne samo da su izrađivali zelene vrpce u znak mentalnog zdravlja, nego i akreditacije, dva dana zaredom pripremili su profesionalni catering za posjetitelje kongresa i također su u jako velikom broju slušali predavanja.
Posebno valja istaknuti Maria Đurića koji je otvorio i zatvorio kongres svojim glazbenim točkama pjevajući uz gitaru.  Imali smo preko 65 volontera s Medicinskog fakulteta u Osijeku koji su pomogli u tehničkim stvarima.  Učenice Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Osijeku napravile su likovne radove na temu mentalnog zdravlja koju smo postavili na štandove dan prije početka kongresa i izložili na Filozofskom fakultetu za vrijeme samog kongresa.

Radionice na Medicinskom i Filozofskom fakultetu bile su popunjene i uspješne.  Studenti i učenici srednjih škola s oduševljenjem su pričali o svojim iskustvima.

Povratne informacije i reakcije posjetitelja zaista su pozitivne.  Osijeku je trebao ovakav događaj koji bi malo prodrmao građane i potaknuo ih na razmišljanje o tome koliko su tolerantni prema članovima svoje zajednice.  Veliku emotivnu vrijednost nosilo je predavanje udruge Ludruga, gdje su članovi udruge dijagnosticirani sa shizofrenijom otvoreno pričali  svoja iskustva i prikazali projekte koje uspješno provode u smanjenju stigme.  Prikazan je i film „Slobodni“ Gral d.o.o. nakon kojeg je slijedila diskusija s publikom.

Nadamo se da je ovo tek prvi kongres u nizu koji će se održati u Osijeku, jer zaista treba informirati građane o ovoj  problematici i težiti stvaranju zajednice u kojoj nema predrasuda .

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php