Makedonija 2015.

Iskustvo sa studentske razmjene u Makedoniji – 2015.

Odabrala sam Ohrid za razmjenu jer je jeftin i jer je blizu. Tamo svakodnevno vozi izravni noćni bus iz Novog Sada i za 450 kuna možeš kupiti povratnu kartu. Naravno, nisam očekivala “Makedonski Saint Tropez”, kako su Ohrid predstavili u promotivnom videu i kao što su očekivale moje cimerice iz Slovačke i Latvije. Bile smo smještene u praznom krilu bolnice Sv. Erazmo, specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju, i isprva sam zaista bila istraumatizirana bolnicom, jer nakon njene izgradnje u 80tima,kao da su ju svi zaboravili i nitko nije popravljao ništa; čak je i sat u hodniku našeg praznog kata stao. No, doktori su bili odlični; svi su bili stručnjaci u svom polju, većina je odlično govorila engleski (iako to Hrvatima i nije bitno, pošto skoro svi mogu govoriti neku mješavinu Hrvatsko-srpskog, ako kojim sličajem ne razumiješ Makedonski), bili su školovani u Europi, i pratili su trendove u svom polju sa ograničenom opremm koju su imali. U sv. Erazmu imali smo priliku asistirati na ortopedskim i plastičnim operacijama, pa čak i sami izvršiti neke jednostavne zahvate kao ekscizije kožnih tumora.

Ohrid je pak ljetni grad; pun turista (začudo, mnogo je Nizozemaca), barova, diskoteka na plaži, restorana i suvenirnica. Izlazi se svaki dan, i vikend ne znači puno- većina ljudi ostaje samo tjedan dana što je dosta da se uzduž i poprijeko obiđe stari grad sa antičkim amfiteatrom, bazilikama i crkvicama, muzejima, radionicama starih zanata, mozaicima, biserima, starom arhitekturom, i sve plaže i uvale u blizini. Jezična barijera ne postoji, pošt Makedonci slušaju naše pjevače (za vrijeme mog boravka Rozga je održavala turneju u Makedoniji), gledaju našu televiziju i uče iz naših udžbenika. U gradu se piju kokteli, Skopsko pivo, salep, turski čaj i domaća kava. Makedonija je zbilja čudesna mješavina svega i svačega, od slavenskih utjecaja, turske ostavštine, slavne povjesti Aleksandra Makedonskog…

Moj prijedlog za boravak u Ohridu? Obiđi okolicu. Otiđi u NP Galičica, baziliku Sv. Naum, otiđi u Albaniju i Kosovo, Sofiju u Bugarskoj. Definitivno treba vidjeti i Skopje, najkičastiji grad na svijetu, i Bitolu sa Širok sokakom. Makedonija je opuštena zemlja gdje se ne izdaju računi, a konobari opraštaju dugove u kafićima i oko sve ga se može dogovoriti.

 

Ana KvolikMedicinski fakultet Osijek

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php