Malta 2016.

Moja razmjena na Malti u srpnju bila je mnogo bolja od svih očekivanja i toplo bih je preporučila.

Krenule smo 1.7., letom iz Trevisa te smo usput provele i cijeli dan u Veneciji.  Večer kad smo sletile na Maltu, sjećam se da smo se topile od vrućine dok smo čekale našu kontakt osobu. Nasmijana Jessica došla je po nas i odvela nas u stan gdje smo sa još osam cimera iz svih dijelova svijeta provele mjesec dana. Kad nam je Jessica rekla da joj se uvijek možemo obratiti i da je tu za nas, mislile smo da je samo pristojna, ali ubrzo smo shvatili da je cijeli organizacijski odbor, odnosno njihova MMSA organizacija spremna riješiti sve naše probleme. Maltežani su bili vrlo susretljivi i topli i proveli su cijelih mjesec dana s nama te su prisustvovali cijelom Social Programu.

Social Programme je jedan od glavnih razloga za odabir razmjene na Malti.

Prvi dan na programu je bio Upon Arrival Training, što je zvučalo dosta ozbiljno, a ispostavilo se da je to radionica na kojoj su nam dali Tips and Trick kako preživjeti mjesec na Mlati i kasnije smo se podijelili u timove za kviz o Malti i nakon svakog kruga smo imali zabavne izazove što nam je pomoglo da se međusobno bolje upoznamo.

Organizacija je bila savršena, i za većinu evenata smo imali svoj privatni bus koji je koštao par eura po osobi. Obilazili smo prekrasne pješčane plaže, glavni grad Vallettu koja mi je ostala u sjećanju kao jedan od najljepših mediteranskih  gradova koje sam posjetila. Također smo išli na Wine Festival u Valleti koji je bio smješten u vrtovima Vallette s kojih smo gledali zalazak sunca iznad grada ispijajući razna malteška vina. Nakon toga smo imali izlet u Plavu lagunu na otoku Comino, gdje smo došli u ranu zoru i imali cijelu tirkiznu uvalu za sebe, a kasnije smo skakali sa stijena sa druge strane otoka što je bio pravi adrenalinski doživljaj. Posjetili smo i otok Gozo gdje je prije bio Azurni prozor, ali bez obzira što ga više nema, otočić ima lijepu arhitekturu i plaže te se isplati posjetiti. Kada smo išli razgledati Mdinu, povijesni gradić koji je ranije bio glavni grad Malte, organizacijski odbor zamislio je to mnogo zabavnije od suhoparnog razgledavanja pa su nam organizirali Treasure Hunt gdje su nas podijelili u timove i zadali smiješne zadatke koje moramo obaviti i snimiti u samom gradiću. Bilo je tu još mnogo toga, svakakvih tematskih partija od kojih bih izdvojila party na brodu koji je bio samo za nas sa otvorenim barom. Najdraži event mi je bio Beach BBQ, kada su nas odveli na Golden Bay pješčanu plažu, gdje su nam Maltežani ispekli prefini roštilj na plaži te smo nastavili feštu do navečer i završili noćnim kupanjem.

Iako se čini da smo se samo zabavljali, u bolnicu smo išli svaki radni dan te smo se s mentorom dogovarali za termine. Ja sam bila na Urologiji i svi doktori su pričali jako dobar engleski, osjećali smo se dobrodošlo i bili smo uključeni u sve aktivnosti za vrijeme radnog vremena. Bolnica je jako moderna, kirurške sale su impresivne a doktori i ostalo osoblje iznimno susretljivi.

Smještaj je bio odličan jer je 50-ak studenata bilo podijeljeno u nekoliko stanova, sa najviše 10 ljudi, što je pridonijelo tome da zaista imamo osjećaj da živimo na Malti i da se sprijateljimo sa cimerima. Jedina zamjerka je bio ručak koji se sastojao od sendviča, jabuke i vode, ali smo se snalazili tako da smo kuhali doma, tako da je svaki dan netko od cimera kuhao pa smo mogli probati razne nacionalne kuhinje.

Vrijeme na Malti je jako vruće, kišu nismo vidjeli cijeli mjesec, nigdje se ne ide bez SPF50 i šešira, klima uređaj je najveći luksuz koji možete poželjeti. Javni prijevoz je jako kaotičan, kao i cijeli promet na Malti, ali pošto je Malta dosta mala, imali smo strpljenja.

Za kraj mogu samo reći da je to bilo najbolje putovanje ikad na kojem sam upoznala mnogo ljudi, i da je njihov organizacijski odbor napravio odličan posao te da se Maltežani stvarno znaju dobro zabavljati.

Antonija FerenčakMedicinski fakultet u Rijeci

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php