Nacionalna skupština u Zagrebu 2016.

U Zagrebu je u razdoblju od 28. do 30. listopada održana Nacionalna skupština CroMSIC-a koja je okupila 50-ak studenata iz Zagreba, Rijeka, Splita i Osijeka.

Na SCOPH sessionu pod vodstvom novog nacionalnog dužnosnika za javno zdravstvo Josipa Antića bilo je riječi o dosadašnjim i budućim javnozdravstvenim akcijama i projektima. Planiralo i usuglašavalo provođenje javnozdravstvenih akcija u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Iznosile su se nove, kreativne ideje, vidjeli su se nedostatci pojedinih akcija i planova te se radilo na poboljšanju istih tj. strategijama razvitka  Dana hipertenzije i Dana dijabetesa. Predvidjeli su se mogući problemi tijekom provođenja akcija te se radilo na otklanjanju istih. Osim navedenog, usuglasili su se i datumi provođenja događaja u sva četiri grada. Bio je to konstruktivan session s ciljem unapređenja javnog zdravstva – započinjanju projekta Ruralno zdravlje u Osijeku, Splitu i Rijeci.

SCOME Session bio je ugodan brainstorming u kojem se osjetila pozitivna energija i želja za radom nacionalne dužnosnice za medicinsku edukaciju Branimire Zujić kao i svih lokalnih dužnosnika i asistenata. Korisno i efikasno, iskorišteno je vrijeme za razmjenu ideja i iskustava što će rezultirati nekim novim projektima u podružnicama.

SCORE i SCOPE su imali uvodni zajednički session, atmosfera je bila opuštena, ali radna. Svaki prisutni član je iznio dobre i loše strane rada svoje podružnice u protekloj sezoni. Shvatili smo da se borimo sa sličnim problemima te smo međusobno razmijenili ideje za rješavanje istih. Kad se skupi više ljudi uvijek se lakše nađe način za rješavanje problema, jer se međusobno nadopunjujemo, stoga smatram da su sessioni po odborima jako korisni za poboljšanje rada.

Nakon zajedničkog dijela SCOPE i SCORE su imali zasebne sessione pod vodstvom starih-novih nacionalnih dužnosnika Tanie Kreber, Doriana Sroka tj. Marina Kuharića, Ane Kaurinović i Nikice Silova. Na kojem se pričalo o završenim razmjenama, lokalnom social programu i nacionalnom social programu te o nadolazećim zadaćama lokalnih dužnosnika za razmjene tj. natječajima za odlazne studente.

SCORA session otvoren je razmjenom dojmova o projektima koji su prethodile ovoj skupštini. U rujnu je u Poreču pod vodstvom nacionalne dužnosnice za spolno i reproduktivno zdravlje uključujući AIDS održan SECSE. CroMSIC-a i udruga SVE za NJU postali su partneri u projektu Mi možemo. Ja mogu.

U razgovoru o projektima i suradnjama koje su planirane u ovoj akademskoj godini prštile su ideje kako i kojim temama možemo zainteresirati različite populacije. Poseban naglasak stavljen je na studente medicine u želji da napravimo što više predavanja i radionica o temama za koje smatramo da su bitan dio posla liječnika, a o kojima se ne uči u gradivu tijekom studiranja. Puni inspiracije i uzbuđenja zbog budućih projekata session smo zatvorili uz razgovor kako provesti prvu akciju koja nam dolazi, a to je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Secretary i NTSD session je bio opuštene prirode, raspravljalo se o tehničkim problemima vođenja facebook stranica, o budućnosti web stranice i implementaciji web stranice koja bi objedinila sve volontere i događaje na jednom mjestu te uvelike olakšala administraciju svim odborima, a pogotovo ekipi iz razmjena. Sustav je u BETA testiranju u podružnici Zagreb već dvije godine i pokazao se veoma obećavajuć te je plan da se proširi na ostale podružnice unutar godine dana.

Nadzorni i izvršni odbor usuglasili su se oko uvođenja buddy programa te se dotakli pitanja oko nužnih izmjena Statuta i Pravilnika.

Mass media comunication bio je zanimljiv, integrativan i prije svega koristan trening za studente medicine kojima će u budućnosti zasigurno biti potrebne vještine o komunikaciji s medijima. Naučili smo kako pravilno prenijeti željenu poruku ciljnoj publici, koje medije koristiti za kontakt s pojedinim dobnim skupinama te je na kraju uslijedio rad po skupinama. Trening smo napustili malo svjesniji toga koliko će naše riječi jednom, a možda već i sada, imati značenje te kako biti sigurni da smo rekli upravo ono što smo, kome i kako htjeli reći.
Time management trening vodile su  Dragana Lukić i Hana Lučev.
Svojom energijom i zainteresiranošću  potaknule su sudionike na raspravu o tome kako organizirati svoje vrijeme, te kako uskladiti i ispuniti brojne obaveze u svakodnevnici. Također su nam dale različite korisne savjete koje će većina zasigurno iskoristi.

Na plenarnoj sjednici podnesena su izvješća nacionalnih dužnosnika te je najavljeno održavanje drugog Team of officials meeting-a u Zagrebu, 27.prosinca – 1. siječnja 2017.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php