Najava događanja povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 2013.

CroMSIC se već šesnaestu godinu za redom uključuje u obilježavanje 1. prosinca koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Zaraza HIV-om smatra se velikim javnozdravstvenim problemom u svijetu. U 2012. godini u svijetu je živjelo 35.3 milijuna osoba zaraženo s HIV-om, većinom u zemljama Afrike. Hrvatska sa svojih 1.017 ljudi kod kojih je registrirana zaraza HIV-om od 1985. do 2012. godine na sreću spada u zemlje niskoga rizika. Međutim, kako bi situacija i dalje ostala povoljna, važno je kontinuirano djelovati na edukaciju građana jer je prevencija i dalje najmoćnije oružje koje posjedujemo u borbi protiv HIV-a.

Sve četiri CroMSICove podružnice, Zagreb, Rijeka, Split i Osijek već tradicionalno organiziraju različite aktivnosti povodom tog dana.

Rijeka

U srednjim školama na području Primorsko-goranske i Istarske županije od početka 11. mjeseca održavaju se edukacije srednjoškolaca o spolno prenosivim bolestima i HIV-u. Tim putem želi se djelovati na mlade kao populaciju pod najvećim rizikom od zaraze spolno prenosivim bolestima i HIV-om. 1.12. na Korzu, u ZTC-u i Tower Centru bit će postavljeni info-štandovi, gdje će zainteresirani moći dobiti besplatne kondome te se informirati kako se zaštititi od zaraze HIV-om. Mladi studenti medicine sudjelovat će u ovim akcijama. 27.11. na brodu „Marina“ održava se ZOSS filmska večer na kojoj će biti prikazan poznati film „Philadelphia“. Za kraj nas očekuje tulum povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 30.11. u River pubu.

Osijek

Članovi CroMSIC-a podružnice Osijek od 20.11. do 1.12. održavaju predavanja po srednjim školama na području Osijeka, Vinkovaca, Vukovara, Našica i Slavonskog Broda. Cilj predavanja je educirati mlade srednjoškolce o spolno prenosivim bolestima te kako se zaštititi. U nedjelju 1.12. bit će postavljen štand na trgu Ante Starčevića, gdje će volonteri djeliti kondome i informirati prolaznike, a 5.12. nas očekuje Stop AIDS party u Campus Cafeu.

Split

U petak 29.11. na FESB-u i Ekonomskom fakultetu volonteri CroMSIC-a dijelit će informativne letke i besplatne kondome te informirati mlade o tome gdje se mogu testirati na HIV te kako se zaštititi od zaraze. Veliki Stop AIDS party u planu je 11.12. u klubu O’Hara.

Zagreb

Volonteri zagrebačkog CroMSIC-a na području Grada Zagreba te u drugim okolnim manjim gradovima (Čakovec, Kutina, Varaždin, Dugo Selo, Virovitica, itd.) održavaju po srednjim školama radionice vršnjačke edukacije s temom spolno prenosivih bolesti i HIV-a/AIDS-a. Cilj takvih interaktivnih radionica je podići razinu informiranosti mladih o ovim pitanjima. U Zagrebu se nastavlja već tradicionalna suradnja s udrugom HUHIV te će CroMSIC-ovi volonteri biti gosti u informativnom šatoru na Cvjetnom trgu 1. prosinca i na Pozitivnom koncertu u Domu sportova 30. studenog 2013. U tjednu od 25.11. do 1.12. održavaju se brojni štandovi na fakultetima Sveučilišta u Zagrebu, te po gradovima Kutini, Varaždinu, Čakovcu, Grubišnom polju, Virovitici, Dugom Selu gdje volonteri CroMSIC-a dijele besplatne kondome i informativne letke. Veliki Stop AIDS i Movember party se održava 29.11. u klubu History.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php