NGA Split - studeni 2017.

U Splitu je u razdoblju od 17. do 19. studenog održana Nacionalna skupština CroMSIC-a koja je okupila 50-ak studenata iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba.

Subotu smo započeli u jutarnjim satima sessionima po odborima.

Session Izvršnog odbora odvio se u sastavu Andrea Kresović, Tamara Janošević, Ema Čaušić, Lana Mucalo i Hrvoje Kovačević. Raspravljali smo o nadolazećem General Assemblyu, obnavljanju web stranice, sastavljanju baze alumnija te o medijskim pojavljivanjima udruge. Također, dogovoren je plan rada na izmjeni statuta do iduće skupštine.

Jaki tim vodio je SCOPE i SCORE sessione: Valentina Kršić, Ana Kaurinović i Nikica Silov. Prije svega, potrebno je bilo upoznati se s funkcioniranjem razmjena u svakoj podružnici – od smještaja studenata, obroka, prijevoza, lokalnog social programa do odustajanja od dobivene razmjene. Uz to, istaknuli smo zasad glavni problem neispunjavanja EF-ova odlaznih razmjena, a raspravljalo se i o mogućnosti poboljšanja preexchange traininga, uz napomenu da se standardizira ono nužno za provođenje u svakom LC-ju. Pričalo se o protekloj sezoni i o problemima koji su bili te kako ih riješiti. Glavna riječ je bila o NSP-u i što promjeniti i kako to sve poboljšati te smo sa sessiona izašli s novim konceptom. Lokalni dužnosnici iznijeli su svoje ideje za sljedeću sezonu i što planiraju sve radiiti i promjeniti, a time ćemo se potruditi poboljšati kvalitetu razmjena, što neće biti nimalo lak zadatak s obzirom da je ljestvica već sada visoko postavljena.

Na SCOPH sessionima koje je vodio Josip Antić lokalni su dužnosnici izvijestili ostale o akcijama i projektima u kojima su sudjelovali. Zadovoljni uspjehom prijašnjih, prokomentirali smo planove za buduće akcije. Predstavljena je prezentacija bivšeg asistenta Ivana Mihanovića za mRAK, a potom smo definirali uloge i poslove svakog od nas. Pričali smo i o teoriji smišljanja i realiziranja projekta i dotakli se teme prikupljanja sredstava. Također su svi prisutni iznijeli svoja mišljenja o kandidaturi CroMSIC-a za domaćina 4. Balkan SCOPH Weekenda te je kandidatura kasnije i predstavljena.

SCOME sessioni bili su pod palicom Marije Vrdoljak, a dužnosnici su svojim radom i motivacijom još jednom potvrdili da: ˝u rudniku ima zlata – samo treba neumorno kopati˝. Usvojen je dogovor o održavanju minimalno dvije akcije u svakoj podružnici – možda naizgled mali korak, no malim koracima idemo u velike pobjede. Ojačani skupštinskim duhom, SCOME timovi pokazali su ideja do besvijesti, želje za radom do iznemoglosti. Jednim velikim ˝DA˝ začeti su Nacionalni projekti (kirurško šivanje, tečaj ultrazvuka i EKG-a, natjecanje u kliničkim vještinama,…). Još su, rekli bi skromni SCOME-aši ˝u povojima˝, no složnost i motivacija, garancija su njihove svijetle budućnosti i prepoznavanja kvalitete od strane fakulteta, bolnica i škola. 

Dužnosnica Iva Dumančić započela je SCORA session o projektima koji su prethodili ovoj skupštini, od kojih je najvažniji bio IDAHOT (Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije). U Zlatiboru je od 12. do 16. listopada održan Southern European Cooperation on Sexual Education (SECSE), na kojem su, skupa s našom nacionalnom dužnosnicom za spolno i reproduktivno zdravlje uključujući AIDS, prisustvovali još i druga 4 člana udruge. Naučene metode edukacije od kolega iz drugih zemalja podijeli smo međusobno te osvježili naše ideje. Također, osvrnuli smo se na probleme na koje su lokalni dužnosnici nailazili u svom radu te smišljali različita moguća rješenja za budući rad te se međusobno motivirali. Smislili smo strategiju rada za projekte koji nas čekaju, s posebnim naglaskom na onaj koji nam brzo dolazi, a to je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a (WAD).

Na SCORP sessionima koje je vodila Kristina Štajdohar prvo smo prokomentirali godišnji plan za svaki grad. U tom procesu shvatili smo da bismo trebali uvesti nekakve preinake i novitete: osvježavanja tečaja samoobrane tečajem i za muškarce, radionice za oba spola o komunikaciji i predrasudama na poslu, o nasilju u obitelji i seksualnom zlostavljanju. Isto tako, nastavit ćemo s nacionalnim projektom 4 simpozija u 4 grada. Uvest ćemo i tečaj znakovnog jezika u sve 4 podružnice. Još bismo jedan projekt voljeli podignuti na nacionalnu razinu, a to je projekt o mentalnom zdravlju koji bismo voljeli provoditi i u srednjim školama. Ovo bi nam bio pilot projekt ove godine, a cilj nam je da zaživi slično kao WAD i mRAK. Također, odlučili smo uhvatiti se pisanja SCORP manuala, a dotakli smo se i organizacije SCORP kampa za koji smo zaključili da bismo prvo trebali u što većem broju prisustvovati jednome kako bi se mogli dati u organizaciju.

Nakon kratkog odmora, radno smo nastavili na plenarnoj sjednici gdje su podnesena izvješća nacionalnih dužnosnika te je predstavljena kandidatura CroMSIC-a za 4. Balkan SCOPH weekend.

Produktivan vikend završili smo druženjem te se veselimo sljedećoj skupštini Rijeci vidjeti kako su se realizirale sve navedene ideje.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php