Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a

Udruga CroMSIC je ove godine obilježavala ne samo DAN borbe protiv AIDS-a, već se taj dan pretvorio u tjedne te na taj način još više pokazala na važnost ovog javno zdravstvenog problema.

OSIJEK

U podružnici Osijek smo kao i do sada WAD obilježili na nekoliko načina. Naglasak je bio na radionicama za učenike prvih razreda srednjih škola u Osijeku i okolici (Slavonski Brod, Našice). Uz deset srednjih škola, od kojih se u nekima radionice provode i u 12.mjesecu, iste su održane i u Srednjoškolskom đačkom domu u Osijeku. Prije radionica, u utorak 10.11.2015., održan je i LPET (Local Peer Education Training) za sve volontere koji su u njima sudjelovali.

25.11. u dvorani Mađarskog centra u Osijeku, u 16h, odigrana je prijateljska utakmica studenata medicine (SŠU „Sport MefOs“) i studenata osječkog Filozofskog fakulteta. Utakmica je završila neriješeno, nakon čega su dečki Ffos-a odnijeli pobjedu u penalima.

Tradicionalni Stop AIDS party održan je 26.11. u Tvrđi, u klubu Exit. Hostese su na ulazu dijelile prezervative i edukativni materijal, a naše maskote, Mr.&Mrs. Condom su uveseljavale posjetitelje svojim plesnim pokretima, kao i prošle godine. Za party su također izrađene i 2 piñate, napunjene prezervativima i konfetima.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1.12.) obilježili smo štandom u Tvrđi, na Trgu sv. Trojstva, gdje smo prolaznicima dijelili edukativne materijale i prezervative te ih informirali o AIDS-u i problemu koji predstavlja u današnjem svijetu. Sve smo to odradili u suradnji s kolegama iz osječkog Crvenog križa, kao i prof.dr. Karlom Kožulom, dr.med. iz Zavoda za javno zdravstvo. Naše maskote su ponovno popratile cijeli događaj, izmamile osmijehe na lica prolaznika, s kojim a su se naravno slikali, grlili, pa čak i zaplesali.

Dio o našem projektu počinje na 5:06 🙂

ZAGREB

Povodom prvog prosinca i Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a. Smo organizirala mnogo aktivnosti.
Međuostalim info štandove na fakultetima i u studentskim domovima, na kojima smo dijelili edukativne letke i kondome. Štandovi su bili postavljeni na FKIT-u, FER-u, EFZG-u, MEF-u, FSB-u, PMF-u, FBF-u, PBF-u, KIF-u, ADU, ALU, TZV-u, Filozofskom, Agronomskom, Pravnom, Prometnom, Stomatološkom i Arhitektonskom fakultetu, Hrvatskim studijima, NSB-u te u studentskim domovima Lašćina, Stjepan Radić i Ante Starčević..

Na sam 1. prosinac je na Cvjetnom trgu bio postavljen šator u organizaciji HUHIV-a. U šatoru su naši članovi educirala srednjoškolce i spolno prenosivim bolestima i HIV/AIDS-u.
Također su dijelili edukativne materijale prolaznicima te dijelili Free Hugs. Kroz akciju Free Hugs podizali su svjesnost ljudi kako se HIV ne prenosi dodirom, na što su prolaznici reagirali jako pozitivno.

Nadalje su naši studenti u suradnji sa HUHIV-om sudjelovali na Pozitivnom koncertu na kojem su također dijelili edukativne materijale i kondome, te prenosili znanje ljudima koji su prisustvovali koncertu.

Organizirali smo Stop AIDS party u Museum Katran. Party je bio jako posjećen, posjetitelji su rješavali kvizove o spolno prenosivim bolestima i HIV/AIDS-u te na taj način ”zarađivali” svoje kondome.

U suradnji sa odborom za medicinsku edukaciju organiziramo filmsku večer na kojoj ćemo pustiti film The Normal Heart.

RIJEKA

U Rijeci smo Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježili kroz razne akcije i aktivnosti koje su trajale 2 tjedna. Počeli smo  u utorak (1.12.) sa ”Stop AIDS Đirom” u 4 kafića u Starom Gradu gdje dobre zabave uz naše vrijedne maskote nije nedostajalo. Studentima i svim posjetiteljima maskote i volonteri su dijelili letke i kondome.

U četvrtak (3.12.) smo u River Pubu održali Humanitarne karaoke čiji smo iznos od skupljenih donacija donirali riječkoj udruzi Hepatos koja provodi besplatna i anonimna testiranja na virus HIV-a i hepatitisa. Na Korzu je u subotu (5.12.) bilo radno gdje su naši volonteri i maskote slučajnim i zainteresiranim prolaznicima dijelili letke i kondome te ih educirali o važnosti sigurnog spolnog odnosa i stigmatizaciji oboljelih od AIDS-a. Na samome kraju smo u četvrtak (10.12.) imali filmsku večer uz film Yesterday te kratko predavanje dr.sc. Danijele Lakošeljac sa Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-Goranske županije o pogledu na AIDS s epidemiološke strane. I ove godine Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u Rijeci je uspješno odrađen i ubrzo krećemo u nove akcije.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php