Portugal 2016.

Izabrati Portugal za razmjenu? Apsolutno da.

Evo, kao student 4. godine medicine uputio sam se u Lisabon u osmom mjesecu i ostao oduševljen. Iskustvo koje neću nikada zaboraviti i koje će me potaknuti da svakako probam otići na još koju razmjenu.

Prije svega bih pohvalio organiziranost njihovog lokalnog odbora (Lisabon-AEFCM) , tj. naše kolege studente iz Lisabona. Već i prije samog odlaska se to vidjelo, budući da sam na njihov odgovor i potvrdu da sam primljen na kardiologiju trebao čekati svega desetak dana (a kako čujem od ostalih to nije slučaj sa većinom drugih zemalja). Njihova ljubaznost i želja da nam omoguće što ljepše iskustvo se vidjela iz dana u dan. Trudili su se oko nas, skoro svaki dan su organizirali zajedničke aktivnosti i izlete, a usput su i rješavali naše probleme ukoliko bi se pojavili. Bio sam član grupe od nekih 30-ak studenata (većinom iz Europe), bili smo smješteni u studentskom domu (koji je bio na jednoj solidnoj razini-ništa posebno,ali nije ni loš bio), a funkcionirali smo dogovaranjem preko Facebook, odnosno Whatsapp grupe. Mjesec dana je proletilo za čas, a bilo je svega; razgledavanja grada, jednodnevnih izleta (npr. u gradić Evoru, u simpatično mjestašce Óbidos, na Cabo da Roca-najzapadniju točku kontinentalne Europe, itd), kupanja u oceanu (čak i satova surfanja  ), noćnih izlazaka, druženja u domu, zajedničkih večera itd. Naši portugalski domaćini su stvarno odlično znali engleski jezik (kao i većina doktora u bolnici), bili su iznimno pristupačni i spremni na druženje, dali su sve od sebe i svaka im čast na tome. Nacionalni program je također bio dobar tako da smo jedan vikend proveli u prekrasnom Portu, a drugi vikend su studenti na razmjeni s ostalih sveučilišta u Portugalu došli „kod nas“ na druženje u Lisabon. Također sam s nekoliko ljudi iz grupe rentao auto te otišao nekoliko dana u Algarve-južnu regiju Portugala poznatu po turizmu i prekrasnim plažama (nije kao naš Jadran , ali svejedno zanimljivo posjetiti).

U svakom slučaju, zahvalan sam da sam dobio priliku doživjeti ovu lijepu zemlju, upoznati njezine ljude, ali i studente iz drugih država te dobiti uvid u portugalski zdravstveni sustav (te neke stvari iz kardiologije naučiti/ponoviti). Svakome bih preporučio da otiđe na bilo kakvu razmjenu za vrijeme svog studija jer je to vrijedno iskustvo, a ako niste sigurni gdje Portugal je uvijek dobar izbor!

Ivan ŠeveljevićMedicinski fakultet u Rijeci

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php