Razmjene - 2017. pregled

Program studentskih razmjena jedan je od najdugovječnijih CroMSIC-ovih projekata koji se provodi još od samih začetaka udruge. Svake godine dolazi nam nekoliko stotina studenata na profesionalnu ili znanstvenu razmjenu. Iako tokom cijele godine možemo u bolnicama vidjeti ponekog stranog studenta, većina ih ipak dolazi za vrijeme ljetnih mjeseci. Tokom ove godine primili smo ukupno 189 studenata, od toga 145 u srpnju i kolovozu. Što se tiče znanstvenih razmjena, primljeno je ukupno 42 studenta dok je naših 37 studenata provelo stručno praksu diljem svijeta. Svoju jednomjesečnu praksu odrađivali su u jednom od četiriju gradova sa postojećim Medicinskim fakultetom – Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu. Tijekom odrađivanja razmjene studenta kroz istu vodi doktor-mentor na unaprijed dogovorenom bolničkom odjelu. Kako ne bi sve ostalo samo na radu, pobrinuli su se naši lokalni dužnosnici, asistenti i kontakt osobe. Oni organiziraju social programe i brinu da se studenti osjećaju “kao doma”. Uz lokalni social program svake podružnice, održava se tijekom srpnja i kolovoza nacionalni social program, koji je osmišljen u vidu petodnevnog izleta studenata na razmjeni po Dalmaciji. Obično se posjećuju Zadar, Split, Hvar i NP Krka, a od ove godine uveli smo još jednu destinaciju – Šibenik. Ljepote dalmatinske obale uvijek iznova oduševe strane studente.

 

LSP Zagreb (svi mjeseci osim kolovoza):

Za svaki mjesec u kojem strani studenti dolaze na razmjenu, u Zagrebu i okolici za njih organiziramo bogati lokalni social program. On uključuje razgledavanje znamenitosti u centru Zagreba, posjete Muzeju iluzija i Muzeju prekinutih veza, planinarenje na Sljeme, druženje na palačinkama, Roomescape, Rock climbing, šetnja po Maksimiru i Zoološkom vrtu te, na kraju, i izlaske. Osim navedenih aktivnosti, studentima organiziramo i vikend izlete kao što su Samobor i Plitvička jezera. Social program osim navedenog uključuje i događaje koji se u određenom mjesecu održavaju, kao Film festival, projekcije filmova na otvorenom, izložbe i slično. Također, organiziramo i national foods and drinks party (NFDP) kako bi se studenti upoznali sa našim specijalitetima, a kako bi i mi naučili ponešto o njihovim kulturama i običajima. Treba spomenuti i izlet Biograd – Vrgada – Zadar, na kojem smo u rujnu proveli 3 nezaboravna dana, te u dvorac Trakošćan. Osim organizacije Odbora za razmjene, u suradnji sa SCOME odborom studentima organiziramo i Surgical workshop, gdje se mogu dodatno educirati i ispraksirati u kirurškim vještinama.

 

LSP Rijeka (srpanj i kolovoz):

Tijekom prvog tjedna za dolazne studente organiziran je UAT i welcome party na našem fakultetu. Pripremili smo im roštilj i svi se dobro zabavili. Jednako tako na kraju mjeseca pripremili smo goodbye party na kojem smo otišli u izlazak u centar Rijeke i pokazali im riječki noćni život. Svaki vikend tijekom razmjene odlazili smo s njima na izlete od kojih je jedan bio u Istru, a drugi na Plitvička jezera. Na izletu u Istri odveli smo ih u Pulu, Rovinj i Motovun, a na kraju smo sve začinili jednom zajedničkom večerom u konobi Kolinasi. Tijekom tjedna odlazili smo sa studentima na plažu, u izlaske i vodili ih po okolnim mjestima kao što su Opatija i Volosko. Studenti su social programom bili jako zadovoljni, a za sljedeću godinu ćemo se potruditi učiniti njihovu razmjenu u Rijeci još zabavnijom.

 

LSP Split (srpanj i kolovoz):

Po dolasku stranih studenata održan je UAT i welcome party. Organizirali smo im brojne izlete po Splitu i Dalmaciji. Na početku mjeseca neke od naših kontakt osoba organizirale su razgledavanje centra Splita uz informiranje kako olakšati snalaženje po gradu. Nekoliko dana nakon ponudili smo im izlete u susjedne gradove te neke od dalmatinskih otoka. Također s kontakt osobama kao vođama i organizatorima puta posjetili smo Klis, Brela, Trogir, što smo organizirali kao jednodnevne izlete. Odlučili smo ih odvesti i na rafting i kanjoning, čime su bili oduševljeni. Na “must see” listi našli su se i Brač i Hvar. Naposljetku je održan NFDP, gdje smo mogli uživati u raznolikosti međunarodnih jela i pića.

 

LSP Osijek (srpanj i kolovoz):

Dolaznim studentima organizirali smo na početku razmjene UAT i welcome party. Sljedećih dana posjetili su zoološki vrt, bili u obilasku Osijeka uz lokalnog vodiča, organiziran im je NFDP, posjetili su adrenalinski park Zlatna greda te biciklirali do Kopačkog rita (obilazak brodom uz pratnju vodiča). Organizirali smo im i Baranja trip, gdje su mogli kušati tradicionalne rakije Slavonije i Baranje te dobili suvenire. U sklopu toga išli smo i na večeru u najbolji baranjski restoran s tradicionalnim jelima i vinima Josić. Nakon toga odveli smo ih u obilazak spomenika u Batinu te uživali u pogledu na Dravu i susjednu Srbiju. Jedna od večeri bila je odličan izbor za organizaciju Bowling večeri u trgovačkom centru Portanova te noćni izlazak u Tvrđu. Goodbye party proveli su na događaju In da Sofa u centru grada.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php