Rusija 2016.

Prije samog polaska u rusku prijestolnicu kontaktirao me je moj student mentor – Valera. Iz svake druge riječi i konfuznih struktura rečenica na engleskom uspio sam razaznati da ću stanovati tih mjesec dana kod njega i njegove djevojke (također studentice medicine) zajedno s još jednim izgubljenim bratom Hrvatom u Moskvi.

Suživot sa studentima iz grada u koji dolazite se je pokazao genijalnom idejom jer ne naučite samo kako se pravilno pije vodka (da, za to postoje pravila) već vas i dobro nahrane ruskim specijalitetima pa ukoliko se mislite vratiti doma s razmjene koju kilu lakši Rusija nije zemlja za vas. Svi studenti s kojima sam se susreo bili su i više nego srdačni i shvatili su svoj posao ozbiljno pa nije bilo dana da nismo išli u razgledavanje ili da nismo imali neku vrstu druženja u parku, nečijem stanu, kafiću, restoranu ili sauni. Bilo je i izleta izvan Moskve, a najupečatljiviji je bio Sankt Peterburg koji dođe kao čista suprotnost Moskvi – puno kiča, ali i kiše. Ukoliko imate sreće da vaš student ima auto (hvala Valera) onda će vas voziti po cijelom gradu pa nećete morati razmišljati kako doći doma kada metro prestane voziti, a i uštedjet će vam koji sat vožnje metrom kako biste stigli na drugi kraj grada. Također ćete upoznati i njihove roditelje, prijatelje kao i širu rodbinu kod kojih ćete morati popiti čašice vodke (namjerno je u množini) jer nije pristojno odbiti, a vi ste pristojni i morate lijepo predstaviti Hrvatsku. Da ne spominjem kako ćete se od svake posjete vraćati s vrećicom punom poklona i punog želudca.

Bolnice su lijepe, a doktori srdačni (ili bar mislite da su srdačni jer slabo znaju engleski pa tko zna što vam govore). Dobro je biti Slaven u Rusiji jer se ruski može donekle razumjeti pa možda uspijete sklepati i koju rečenicu na rusko-hrvatskom. Nakon što se vratite s razmjene sve ulice i zgrade će vam biti male jer u Rusiji je sve plus size. Također, pojam vremena i prostora je apsolutno drugačiji i ono što je njima blizu vama nije i ako vam treba od stana do bolnice sat i pol (u jednom smjeru i 3 prijevozna sredstva) oni će reći da to nije ništa i da oni tako svaki dan.

Čeka vas hrpa muzeja, spomenika, crkava kojima nema broja, Staljina, crvene zvijezde i vojnika na svakom koraku. Putin je svuda oko vas – bilo na plakatima, suvenirima ili kamerama koje vas prate po gradu. Osjećat ćete se sigurno, a grad je jako čist i dobro organiziran. Gostoprimstvo, ljubaznost, srdačnost i veseli duh ljudi koje sam tamo upoznao je ono čega ću se najduže sjećati s ove razmjene. Sve u svemu, bolje nije moglo biti i svoj cilj sam ispunio – dobro se najeo i napio, nešto naučio, zabavio i stvorio dugotrajna prijateljstva.

Ante PrpićMedicinski fakultet u Rijeci

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php