SCOME projekti - podružnica Osijek

Kolege iz Osijeka su odlučili napisati kratak pregled svojih aktivnosti u odboru medicinske edukacije pa krenimo redom:

TEČAJ KIRURŠKOG ŠIVANJA

Tečajevi kirurškog šivanja su radionice kojima je cilj studentima omogućiti savladavanje osnova kirurškog šivanja, vrste konaca te kirurških šavova. Tečajevi se organiziraju u suradnji sa specijalistima i specijalizantima kirurških specijalnosti, te su u svim podružnicama jako dobro posjećeni, što pokazuje postojanje potrebe studenata medicine za više praktičnog rada. Problem premalo praktičnih vježbi postoji otkad i sama edukacija studenata medicine, a praktična znanja kirurških vještina vrlo su važna u svakodnevnom radu.

RADIONICA ULTRAZVUKA

Radionica ultrazvuka zainteresiranim studentima nudi mogućnost savladavanja osnova ultrazvučnog pregleda abdomena, prsnog koša i srca. Radionica se održava u suradnji s prof.dr.sc Ladom Zibar, dr.med., a sama posjećenost projekta pokazuje kako je potreba za ovakvim tipom radionica velika. Na ovaj se način studentima pruža prilika da nauče koristiti ultrazvuk samostalno, što će im jednog dana biti od velike koristi u samostalnom radu.

RHOTON ANATOMIJA

Od akademske godine 2015./2016. održava se niz predavanja iz anatomije središnjeg živčanog sustava uz pomoć Rhoton atlasa. Kolege s viših godina pomažu studentima 1. godine kako bi lakše svladali kompleksno gradivo iz anatomije. Predavanja se održavaju u sklopu redovne nastave kolegija Anatomija u surdanji s Katedrom za anatomiju i neuroznanost Medicinskog fakulteta u Osijeku.

KONGRES ZA STUDENTE I MLADE LIJEČNIKE “Florschutzovi dani – FLOS 2016.”

Kongres za studente i mlade liječnike „Florschützovi dani – FLOS 2016“ je kongres za sve zainteresirane za znanstveno-istraživački rad s područja biomedicinskih znanosti. Projekt je započeo akademske godine 2014./2015. kada su održani prvi „Florschützovi dani“ u obliku tjedna radionica i predavanja za studente Medicinskog fakulteta Osijek. Tokom tog tjedna studentima je pružena edukacija iz područja kirurgije, uz osobit fokus na znanja i vještine koje studenti ne usvoje u okviru kurikuluma fakulteta. Projekt je održan u čast Osječaninu Vatroslavu Florschützu, dr.med, začetniku traumatologije u Hrvatskoj. Zadužio je znanost i medicinu u cijelosti konstruiravši napravu za repoziciju koštanih ulomaka pri prijelomima ekstremiteta koja je i danas poznata u literaturi kao „Florschütz frame“, te mnogim drugim otkrićima na području kirurgije, osobito traumatologije i ratne kirurgije. Zbog iznimne uspješnosti projekta i velikog interesa iskazanog od strane studenata, odlučili smo proširiti projekt i organizirati stručni skup – Kongres za studente i mlade liječnike.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php