Split kreće s projektom "Nauči spasiti život!"

Bolesti krvožilnog i srčanog sustava su najčešći uzrok smrti u svijetu. U tu kategoriju bolesti spada i iznenadni srčani zastoj, koji se može dogoditi mladim i starim, bolesnim ili zdravim osobama, bez ikakvih ili sa znakovima koje se ne prepoznaje kao upozoravajuće. Prema procjenama, od iznenadne srčane smrti u Hrvatskoj godišnje umire oko 9.000 osoba, a najviše srčanih zastoja se događa izvan bolnice. Svaka minuta bez pomoći smanjuje za oko 10% vjerojatnost za preživljavanje osobe sa srčanim arestom, jer nedostatak kisika u roku od 3 – 5 minuta uzrokuje trajna oštećenja mozga i smrt. S obzirom da je prosječno vrijeme dolaska hitne pomoći u urbanim sredinama 10 minuta, što je značajno dulje od vremena u kojem nastaju ireverzibilna oštećenja, vrlo je važno osvijestiti i educirati širu populaciju o postupcima osnovnog održavanja života (Basic Life Support – BLS) do dolaska hitne medicinske službe.

Europski je parlament 14. lipnja 2012. godine prihvatio „Deklaraciju o uspostavljanju europskog tjedna svijesti o srčanom zastoju“ , kojim se pozivaju sve države članice da potaknu donošenje programa za primjenu AVD-a na javnim mjestima i izobrazbu laika, pa je tako i Ministarstvo zdravlja RH je prepoznalo važnost i snagu europske Deklaracije te su navedene preporuke ugrađene u „Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva 2012.-2020.“ . U skladu s tim, diljem Hrvatske organizirane su mnoge akcije (kampanja „Oživi me“, „Pokreni srce – spasi život“ …), no međutim na Sveučilištu u Splitu dosada nisu organizirane slične akcije.

Osnovno održavanje života (BLS- Basic Life Support) je niz postupaka koji se poduzimaju prema algoritmu koji podrazumijeva vanjsku masažu srca, umjetno disanje i primjenu automatskog vanjskog defibrilatora. Po uzoru na kampanje pokrenute u državama diljem svijeta, CroMSIC će organizirati edukaciju za sve fakultete Sveučilišta u Splitu zanimljivim vježbama oživljavanja na lutkama i uz automatski vanjski defibrilator. Kroz naučene i uvježbane algoritme spašavanja života, studenti bi stekli znanje i sigurnost da u budućem životu uvijek mogu pristupiti žrtvi na cesti, kod kuće, u sportu gdje su srčani zastoji sve veći problem ili bilo gdje drugo te je pravilno oživiti.

Na taj način, kroz podizanje svjesnosti i širenje znanja o spašavanju života, postotak osoba koje prežive srčani udar izvan bolnice ili neko drugo stanje koje ugrožava život bi se zasigurno povećao, po uzoru na Norvešku gdje je nakon sličnih kampanja u javnosti stopa preživljavanja oko 40%, za razliku od Hrvatske gdje je stopa preživljavanja iznenadnog srčanog zastoja oko 10%.

Projektom se obuhvaća i problem nedostatka prakse studenata medicine, koji odmah po završetku fakulteta kreću najčešće baš sa službom u Hitnoj pomoći. Kako bi naši studenti imali mogućnost stalnog ponavljanja i uvježbavanja određenih naučenih postupaka, održati će se radionice BLS-a i ALS-a (Advanced Life Support) te radionica „Zbrinjavanje unesrećenih“ gdje će prijavljeni uvježbavati  privremene imobilizacije prijeloma, izvlačenja ozlijeđenih iz automobila, postavljanja ovratnika, zaustavljanja krvarenja itd. Posljednji dio projekta je radionica „Obrada rane“ gdje će studenti učiti vještine primarne obrade rane (čišćenje, uklanjanje stranog tijela…) te kirurškog šivanja, a nakon toga će pristupiti zbrinjavanju rana kroz simulaciju rana na modelima – suradnicima iz Hrvatskog Crvenog Križa koji za to imaju svu potrebnu opremu.

Planirane su i dvije akcije sa stručnim suradnicima Odjela za spašavanje života na vodi Hrvatskog Crvenog Križa i Podvodnim istraživačkim klubom Sveučilišta u Splitu, gdje će se studentima pružiti mogućnost sudjelovanja na dva različita tečaja. Tečaj „Slučajni spasilac“ će se održati u dva dijela, teoretskom dijelu na fakultetu i praktičnom dijelu, kada ćemo uz simulaciju i stručnjake naučiti kako postupiti kod nesreća na moru kao i postupak spašavanja utopljenika, a na „Rescue tečaju“ će biti obrađene teme vezane uz medicinu ronjenja i nesreće kod ronilaca, također uz teoretski i praktični dio.

Kroz projekt „Nauči spasiti život!“ uz suradnju sa drugim organizacijama i udrugama, studenti imaju priliku naučiti zanimljive i korisne informacije o osnovnom i naprednom održavanju života, zbrinjavanju unesrećenih, obradi rana i prvoj pomoći na moru, prevenciji nesreća na vodi i u ronjenju te općenitim postupcima spašavanja na vodi, što će se sigurno vrlo brzo profilirati kao zanimljive izvannastavne aktivnosti i podići kvalitetu studiranja.

 

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php