Svjetski dan dijabetesa

Studenti medicine u udruzi CroMSIC nizom aktivnosti i projekata obilježili su Svjetski dan dijabetesa.
S obzirom na to da zahvaća oko 6 % svjetske populacije, šećerna bolest je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. U Republici Hrvatskoj učestalost ove bolesti iznosi 6,1% u dobi od osamnaest do šezdeset i pet godina, a u starijoj dobi je značajno veća. Postoje dva osnovna tipa šećerne bolesti: tip I i tip II. Tip I je ovisan o inzulinu i javlja se pretežito kod mlađe populacije, dok se tip II javlja kod starije populacije, nije ovisan o inzulinu i, što je najznačajnije, može se u velikoj većini slučajeva ublažiti i odgoditi njegova pojava samo pravilnim i zdravim načinom života. Iako je srednja dob otkrivanja bolesti 66 godina, s prosječnim trajanjem od oko 7 godina, u posljednjih desetak godina čak trećinu novootkrivenih bolesnika s dijabetesom tipa II čine djeca i mladi. To se pripisuje povećanju utjecaja preventabilnih rizičnih čimbenika: prekomjernoj tjelesnoj težini i debljini, tjelesnoj neaktivnosti, pogrešnoj prehrani, pušenju, prekomjernoj konzumaciji alkohola.

Svjesni svih ovih podataka, CroMSIC je 14.11.2012. u sva četiri grada u kojima ima podružnice, Zagreb, Rijeka, Split i Osijek organizirao aktivnosti povodom Svjetskog dana dijabetesa. Tako su se studenti medicinskih fakulteta, ujedno i članovi CroMSIC-a, mogli vidjeti na glavnim trgovima, Korzu u Rijeci, trgovačkim centrima kao što je Avenue Mall u Zagrebu, Portanova u Osijeku ili ZTC u Rijeci, brojnim fakultetima, studentskim restoranima i studentskim domovima (SD Stjepan Radić i restoran „Studentski centar“ Zagreb). Tamo su dijelili informativne letke i časopise koje nam je omogućio Hrvatski savez dijabetičkih udruga te informirali prolaznike o zdravom načinu života, prevenciji dijabetesa te njegovom ranom i pravodobnom otkrivanju, te odgovarali na njihova pitanja i zabavili se. Studenti su mjerili i razinu glukoze u krvi, kao i krvni tlak, što je bilo jako dobro prihvaćeno od prolaznika. Sveukupno je informirano preko 1500 osoba, a u aktivnostima sudjelovalo 60 studenata, koji su se na ovaj način zabavili, družili s kolegama i prolaznicima te nešto novo naučili.

Prisustvovali smo i Okruglom stolu u Hotelu „Dubrovnik“ na poziv Saveza, te tamo predstavljali CroMSIC, družili se s oboljelima, doktorima i predstavnicima medija. Dobru suradnju smo imali i s lokalnim vlastima te upravama fakulteta i studentskih restorana.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php