World AIDS Day 2014.

Kao i svake godine do sada, CroMSIC je obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a koji se diljem svijeta obilježava 1. prosinca. Pročitajte kako je WAD prošao diljem Hrvatske.

ZAGREB

U podružnici Zagreb održane su interaktivne radionice u srednjim školama. Radionice su bile o spolno prenosivim bolestima s naglaskom na HIV/AIDS, a održale su se u srednjim školama u Hrvatskoj Kostajnici. U suradnji sa HUHIV-om i Centrom za zdravlje i edukaciju mladih održano je 6 predavanja za medicinske škole. Sudjelovalo je oko 200 učenika.Osim radionica postavljeni su i info štandovi u Zagrebu po studentskim domovima – SN Stjepan Radić, SN dr. Ante Starčević, SN Lašćina i SN Cvjetno naselje, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i Studentskom centru te po fakultetima – Kineziološki fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet elektrotehnike i strojarstva, Medicinski fakultet, Filozofski fakultet, Arhitektonski fakultet, Zdravstveno veleučilište, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Ekonomski fakultet, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pravni fakultet i Znanstveno-učilišni kampus Borongaj.

U Hrvatskoj Kostajnici štand je bio postavljen na gradskom trgu. Na štandovima je radilo oko 40 volontera te je podijeljeno oko 1 000 kondoma i 2 000 letaka. Ponovno je pokrenuta i svjetski poznata, malo izmjenjena, akcija pod nazivom „Free hugs“ , a cilj akcije bio je edukacija javnosti o tome da se HIV ne može prenijeti običnim socijalnim kontaktom kao što je zagrljaj, razgovor, poljubac, druženje…  Akcija se održala 1.12. na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u kojoj je sudjelovalo desetak volontera koji su grlili građane. Građani su pohvalili akciju i bili zainteresirani za informacije koje su im volonteri prenijeli.

Cvjetni nebi bio Cvjetni da ga se izostavi, stoga je i ove godine kao i brojnih godina dosad postavljen šator udruge HUHIV, a naši volonteri bili su gosti u njihovom šatoru. U šatoru je sudjelovalo dvadesetak volontera koji su građanima dijelili besplatne kondome i edukativne letke te odgovarali na njihova pitanja.

HUHIV organizirao je već tradicionalni, deseti po redu, Pozitivan koncert 28. i 29.11. u Domu sportova. Ove godine izvođači su bili TBF, Jinx, Elemental, Jonathan, Dubioza kolektiv, Brkovi, Kandžija & Gole žene i Luxus Lord. Tridesetak naših volontera na ulazu je dijelilo kondome i informativne letke.

Također je održan i već poznat „Stop AIDS Party“ u Zagrebu i Hrvatskoj Kostajnici.

Kao jedna od najupečatljivijh događaja ističe se „paljenje“ Zagrepčanke pod nazivom „Medicinari upalili Zagrepčanku“. U suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo odlučili smo 1.12. na Zagrepčanki u suradnji sa svim suvlasnicima zgrade upaliti svjetla na zapadnom pročelju u simboličnom obliku vrpce za borbu protiv stigme i diskriminacije.

RIJEKA

WAD je u podružnici Rijeka ove godine počeo malo ranije. U subotu 29.11. održan je ”StopAIDS” humanitarni koncert u klubu Palach gdje su svirala tri amaterska studentska benda, a sav prihod od prodaje ulaznica je uplaćen udruzi Hepatos Rijeka koja financira besplatna i anonimna testiranja na HIV i hepatitis. Ranije toga dana studenti su dijelili kondome i promotivne letke na tri lokacije: Korzu i trgovačkim centrima Tower i ZTC. Prolaznike je zabavljala i naša maskota, a potporu smo dobili i od gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Obilježavanje WAD-a smo završili 1.12. projekcijom filma ”Dobri dileri iz Dallasa” na brodu Marina uz zanimljivo predavanje prof.dr.sc. Ivice Pavića i doc.dr.sc. Kristine Pilipović.

OSIJEK

U podružnici Osijek je kao i svake godine, održano niz predavanja u svim osječkim srednjim školama na temu spolno prenosivih bolesti, te u srednjim školama u Slavonskom Brodu. Predavanja su održana učenicima prvih razreda koji su ciljana skupina ovakve  edukacije zbog sve ranijeg stupanja u spolne odnose.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1.12.) obilježili smo štandom u Tvrđi, na Trgu sv. Trojstva, gdje smo prolaznicima dijelili edukativne materijale i prezervative te ih informirali o AIDS-u i problemu koji predstavlja u današnjem svijetu.

Tradicionalni Stop AIDS party održan je 27.11. na dvije lokacije, u klubu Tufna i Fort pubu.  Hostese su na ulazu dijelile prezervative,  a maskote su uveseljavale posjetitelje.

28.11. u klubu Oxygen  prof.dr. Karlo Kožul, dr.med specijalist epidemiologije održao je predavanje o AIDS-u u današnjem svijetu, te smo nakon toga pogledali visoko nagrađivani film Normal Heart.

5.12 održan je AIDS Run, akcija gdje smo trčanjem sudjelovali u svjetskom projektu organizacije Red  za prikupljanje sredstava za Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije za lijekove potrebne HIV pozitivnim trudnicama kako bi se spriječio prijenos virusa na njihovu nerođenu djecu.

SPLIT

U podružnici Split smo ove godine odlučili edukaciju o HIV/AIDS ali i ostalim spolno prenosivim bolestima provesti među studentima, te smo imali štandove na dva velika fakulteta u Splitu (FESB- fakultet strojarstva i elektrotehnike i Ekonomski fakultet)  te na dvije lokacije studentskih domova (studentski dom Dr. Franjo Tuđman i studentski dom Hostel). Naši vrijedni 35 volonteri,  od 10.00 do 16.00 neumorno su dijelili promotivne materijale studentima (letke i  kondome).

Također, ove je godine ponovno uspostavljena suradnja s udrugom HELP. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, unatoč vremenskim neprilikama i kiši koja je neumorno padala, nije prošao bez crvenih vrpca. Volonteri HELP-a, srednjoškolci splitskih gimnazija te CroMSIC-ovi volonteri na više lokacija na splitskoj Rivi i na Narodnom trgu (Pjaca) dijelili su promotivne materijale te građanima stavljali crvene vrpce kao znak svjesnosti o HIV/AIDS te znak solidarnosti prema HIV+.

U suradnji s CPSA 1.12. u 14.00 na medicinskom fakultetu održana su kratka predavanja o HIV/AIDS i ostalim spolno prenosivim bolestima koje su za sve prisutne pripremili kolege s farmacije. Nakon njih, kolegice s medicine, su kroz priču HIV+ pomorca ispričale o diskriminaciji oboljelih osoba, koja se nažalost, dešava i unutar zdravstvenih ustanova.

Za kraj WAD-a, nastavljena je uspješna suradnja sa splitskih klubom O`Hara, te je 10.12.2014. organiziran tradicionalni stop AIDS party. Dobre zabave nije nedostajalo, a 12 volontera se potrudilo da svi doma odu s par kondoma.

Ostavite komentar

Vaše ime: (required)

e-mail: (required)

Poruka: (obavezno)

Pošalji komentar
css.php