Odbor za ljudska prava i mir (eng. Standing Committee on Human Right and Peace – SCORP)

Odbor za ljudska prava i mir (eng. Standing Committee on Human Right and Peace – SCORP) dio je Međunarodne udruge studenata medicine (International federation of Medical Student’s Associations – IFMSA) kojemu je cilj probuditi svijest studenata, liječnika i opće populacije o destigmatiziranju različitih društvenih skupina.

Opća Deklaracija o ljudskim pravima usvojena je i proglašena na Općoj skupštini Ujedinjenihnaroda 10. prosinca 1948. godine. U prvom članku deklaracije piše: “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću pa
jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva

Cilj SCORP-a je omogućiti studentima medicine da shvate važnost eliminacije predrasuda i stereotipa te da nauče kako se boriti protiv istih jer se svaki liječnik, izgovarajući Hipokratovu zakletvu, zakleo na sljedeće: “…u vršenju dužnosti prema bolesniku neće na mene utjecati nikakvi obziri vjere, nacionalnosti, rase, političke ili klasne pripadnosti. Apsolutno ću poštovati ljudski život od samog začetka. Niti pod prijetnjom neću dopustiti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotno zakonima humanosti. Ovo obećajem svečano, slobodno, pozivajući se na svoju čast.” 

Hrvatski SCORP čini samo kap u moru pozitivno pokrenutih promjena. Akcije koje organziramo su raznolike. Humanitarnim glazbenim koncertima, razgovorom o mentalnom zdravlju, obilježavanjem bitnih datuma, volontiranjima u raznim udrugama, brojnim radionicama i predavanjima imamo za cilj ukazati da vrijedi ona “…kad se male ruke slože, sve se može! “.

Jedna od omiljenih akcija studentima je “ SCORP daruje ”, nacionalni projekt Odbora za ljudska prava i mir koji se održava u sve četiri podružnice udruge CroMSIC. Svake godine uključuju se studenti u sve većem broju pokazujući svoja velika srca, suosjećanje i nesebičnost  prema našim najmlađima. 
Iznimno smo ponosni i na Simpozij mentalnog zdravlja PsihoMed. Cilj projekta je ukazati mladima na to koliko je važno baviti se sobom i svojim mentalnim zdravljem te im pomoći s time i u praktičnom smislu. Teme koje ovaj projekt pokriva zanimljivim predavanjima i interaktivnim radionicama su mentalno zdravlje u pandemiji, vlastita mentalna higijena,
nošenje sa stresom, mindfulness, yoga i meditacija te najčešći psihički problemi mladih: depresija, anksioznost i ovisnosti. 
Jedna hvalevrijedna akcija je i ciklus radionica osnova Hrvatskog znakovnog jezika. Služi nam u pokušaju da razbijemo još jednu barijeru, a sve kako bi našim budućim pacijentima olakšali komunikaciju, stvorili pozitivno ozračje i još bolji interpersonalni odnos liječnik-pacijent te time posjet liječniku učinili što ugodnijim. Provodeći navedene projekte dobivamo zdravije i tolerantnije društvo, postižemo da liječnici pobjede svoje predrasude i postanu kvalitetniji profesionalci odnoseći se ravnopravno prema pacijentu s punim poštovanjem.

Viktorija Sabljić, NORP