mRAK

Image 2 of 6

Međunarodna udruga studenata medicine CroMSIC i Udruga oboljelih i liječenih od malignih bolesti, njihovih obitelji i prijatelja Za novi dan pokrenuli su javnozdravstvenu-edukativnu kampanju o prevenciji i ranom otkrivanju raka, naziva mRAK kampanja. Njime je obuhvaćeno nekoliko tumora: karcinom pluća, karcinom dojke, karcinom vrata maternice, karcinom testisa i melanom.

Rano otkrivanje bolesti najbolja je prevencija smrtnosti, stoga je glavni cilj ovog projekta podići svijest građana o važnosti prevencije, odnosno ranog otkrivanja raka, te ukazati na mogućnosti kvalitetnog liječenja novim, naprednim lijekovima koji značajno povećavaju šanse za uspješno liječenje.

Osnovna poruka kampanje je ukazati na probleme, detabuizirati ih, odnosno naglasiti da uz ranu prevenciju i napredne metode liječenja, karcinom postaje kronična bolest, a ne smrtna presuda. Također, želimo naglasiti važnost podrške kako zajednice tako i pojedinaca osobama koje se bore s tom bolešću.

Stoga smo kao naše ciljeve postavili:

  • Educirati i senzibilizirati studente medicine
  • Educirati studente medicine u grupama od 15 studenata, o prevenciji, rizičnim faktorima, znakovima i simptomima, dijagnostičkim metodama, i terapiji raka
  • Omogućiti studentima medicine da prošire znanje te steknu iskustvo i samopouzdanje u radu s pacijentima
  • Senzibilizirati studente medicine prema oboljelima od raka i povezati ih s udrugama oboljelih
  • Podizati razinu znanja i svijesti srednjoškolaca o bolesti raka
  • Educirati srednjoškolce o prevenciji, rizičnim faktorima, znakovima i simptomima raka
  • Senzibilizirati srednjoškolce prema oboljelima od raka
  • Podizati svijest opće populacije o bolesti raka
  • Povećati odaziv građana na nacionalne programe screening-a
  • Informirati javnost o prevenciji, rizičnim faktorima, znakovima i simptomima raka

 

Radionice se održavaju u srednjim školama u trajanju od 45 minuta, po Y-PEER metodi. Vršnjačka edukacija je pristup odnosno strategija kojom se dobro trenirani i motivirani mladi ljudi organiziraju kako bi doprijeli do svojih vršnjaka i pomogli osigurati mladima optimalno poznavanje činjeničnih informacija, formirati čvrste stavove i vještine kako se odgovorno ponašati i zaštititi vlastito zdravlje. Prema dogovoru s ravnateljem, studenti medicine koji su prošli prethodnu edukaciju educiraju učenike o prevenciji, važnosti samopregleda kroz kratke filmiće i demonstrativno na modelima, potrebi periodičnog pregleda, dijagnostičkim metodama, rizičnim faktorima, važnosti prehrane i stila života. Na kraju radionice podijele im se edukativni letci, te ih se senzibilizira za ljude koji žive s karcinomom. Učenicima se naglašava da prenesu naučene informacije svojim starijim ukućanima o važnosti redovitog odlaska na liječničke preglede.

Vrednovanje postignuća rezultata projekta vrši se na osnovu nekoliko kriterija: brojem studenata koji su prošli radionicu, održanim edukativnim radionicama, sudjelovanju adekvatnih stručnih voditelja, održanim javnim raspravama, interes medija, tiskanje i distribucija predviđenih edukativnih materijala te ažurirana Internet stranica sa novim informacijama.

Statistička evaluacija radionica sa studentima medicine mjeri se brojem studenata koji su prošli radionicu, a povećanje razine znanja pred i post testom. Statistička evaluacija vršnjačkih predavanja u školi mjeri se brojem škola i učenika u različitim gradovima koji su prošli predavanje, a njihovo mišljenje i zadovoljstvo predavanjem „torta-evaluacijom“.

Zatvori izbornik