THE Talk je projekt edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju pokrenut u udruzi CroMSIC – odbor za spolno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući HIV i AIDS (SCORA) uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Referira se na dio tema koje bi „po tradicionalnom” roditelji i nastavnici trebali prijeći s tinejdžerima i adolescentima te smo mu stoga dali ovaj naziv. Smatramo da je nužno educirati mladu populaciju o svim načinima zaštite spolnog zdravlja, ali i o biologiji našeg reproduktivnog sustava, njegovoj građi, zaštiti i planiranju potomstva. Za potpunu sliku čovjekove spolnosti i reproduktivnosti ključan je upravo razgovor – ONAJ razgovor! Nadamo se da ćemo ovim projektom približiti mladima najvažnije elemente zaštite prvenstveno sebe, a onda i drugih.

SCORA, odbor za spolno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući HIV i AIDS, bavi se volonterskim radom i edukacijom medicinske i šire populacije o mnogim važnim zdravstvenim temama ovog područja. To uključuje edukaciju o spolno prenosivim bolestima te reproduktivnom zdravlju i kontracepciji u srednjim školama i na fakultetima. Prijašnjih godina fokus smo stavljali na popularizaciju cjepiva protiv HPV-a i sve benefite toga, a 2019. godine projekt edukacije o spolnom zdravlju smo nazvali THE Talk, usavršili materijale u suradnji s HZJZ i zatražili službenu dozvolu od Ministarstva kako bismo ga proširili. Osim edukacija, bavimo se i obilježavanjem važnih datuma u zdravstvu i podizanjem svjesnosti o različitim bolestima te njihovoj prevenciji. Kao budući liječnici, osjećamo veliku društvenu odgovornost po pitanju svih zdravstvenih tema i činimo sve što je u moći jedne studentske volonterske organizacije kako bismo poboljšali znanje i zdravlje naših sugrađana.

Koga se sve tiče THE Talk?

Projekt THE Talk osmišljen je kako bi se educirala ranjiva populacija tinejdžera i adolescenata od 15 do 24 godine dakle, ciljano za srednjoškolsku i fakultetsku publiku, koja je u razdoblju stupanja u prve spolne odnose i formiranja u cjelovitu jedinku. Naravno, svatko tko se ne osjeća dovoljno obrazovanim po ovome pitanju je više nego dobrodošao!

Zagreb, Rijeka, Split i Osijek naša su četiri glavna grada iz kojih studentski volonteri educiraju srednjoškolce u, za sada, 13 županija Republike Hrvatske. Budući da smo skupina mladih edukatora, praktički vršnjaka ove ugrožene skupine mladih, smatramo kako smo u mogućnosti razviti prijateljski pristup i potrebno povjerenje, sve u svrhu što pozitivnije i kvalitetnije edukacije.

Zajedno smo jači i glasniji, stoga edukaciju srednjoškolaca o spolnom i reproduktivnom zdravlju ujednačili u sva četiri grada, podijelivši je u dvije prezentacije – Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita i Reproduktivno zdravlje (razvoj čovjeka, kontracepcija i HPV) kako bismo svim hrvatskim srednjoškolcima pružili najkvalitetnije moguće obrazovanje o ovim važnim temama. Edukacija u  srednjim školama traje dva školska sata – prva prezentacija, Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita, preporuča se prvim razredima srednjih škola, a druga, Reproduktivno zdravlje, drugim razredima. *ograničenje edukacije po razredima je dobronamjeran savjet kojega se ne treba striktno držati ukoliko nije moguće provesti edukaciju na identičan način. Edukacija studenata odvija se na nešto slobodniji način i uključuje, osim teorijske podloge, više praktičnog znanja.

U škole dospijevamo preko suradnje sa liječnicima i liječnicama školske medicine, s ostalim gradskim udrugama koje se bave edukacijom, ili preko jednostavnog kontakta s profesorima škole. Moramo istaknuti činjenicu da profesori ovu akciju podržavaju i smatraju je jako korisnom. Napominjemo kako je kvaliteta znanja iz ovog područja jako mala čak i u starijoj studentskoj populaciji. Naša je misija približiti svima ovu neizbježnu tematiku koja je dio svačijeg života na ovaj, ili na onaj način. Surađujemo s profesorima, liječnicima i znanstvenicima iz mnogih specijalnosti medicine, jer smo u svakodnevnom dodiru s njima kao studenti medicine, te smo stoga u mogućnosti napraviti kvalitetne materijale utemeljene na točnim podacima.

Istaknuli bismo kako smo od početka provođenja projekta u akademskoj godini 2019./20., kroz preko 900 edukacija, educirali više od 15 000 učenika srednjih škola u 13 županija Republike Hrvatske.

Važnost ovakvog projekta

Jeste li znali da je sluznica mladih podložnija spolno prenosivim bolestima od sluznice potpuno odraslog čovjeka? Važnost edukacije leži upravo u tome da se prepozna rizično ponašanje i dostupni simptomi spolno prenosivih bolesti ili moguće trudnoće te da se pravilno i pravovremeno reagira na situaciju, štiteći time svoje zdravlje i zdravlje svoga partnera/partnerice.Jasno je i da je zdravlje našeg spolnog sustava presudno za našu plodnost te dobivanje zdravih i funkcionalnih potomaka jednoga dana. Stoga je važno da se od ranih dana ponašamo odgovorno prema sebi i drugima. Važno je znati osnovnu građu našeg spolnog sustava, načine na koje se može spriječiti neželjena trudnoća, koje posljedice osim trudnoće sa sobom nosi jedan jedini spolni odnos. U 70% slučajeva spolno prenosive bolesti ne daju simptome! To znači da needucirana osoba može širiti zarazu, a da toga nije niti svjesna. Ova edukacija ima za cilj educirati Vas do razine prepoznavanja rizičnog ponašanja i općenite i češće simptome najčešćih spolno prenosivih bolesti, te naučiti principe zaštite od njih – principe spolno odgovornog ponašanja. Time ćete znati spriječiti trudnoću kada ona nije željena, a sačuvati svoj spolni sustav za vrijeme kada bude. Naglašavamo, jedan nezaštićeni spolni odnos dovoljan je za stjecanje određene bolesti. Neke od tih bolesti su smrtonosne, poput HIV-a, neke su bolne i neugodne, neke uzrokuju neplodnost.

Jeste li znali da je sluznica mladih podložnija spolno prenosivim bolestima od sluznice potpuno odraslog čovjeka? Jeste li znali da većina mladih u dobi 15-24 godine ne zna pravilno koristiti kondome? Važnost edukacije leži upravo u tome da se prepozna rizično ponašanje i dostupni simptomi spolno prenosivih bolesti ili moguće trudnoće te da se pravilno i pravovremeno reagira na situaciju, štiteći time svoje zdravlje i zdravlje svoga partnera/partnerice. Jasno je i da je zdravlje našeg spolnog sustava presudno za našu plodnost te dobivanje zdravih i funkcionalnih potomaka jednoga dana. Stoga je važno da se od ranih dana ponašamo odgovorno prema sebi i drugima. Važno je znati osnovnu građu našeg spolnog sustava, načine na koje se može spriječiti neželjena trudnoća, koje posljedice osim trudnoće sa sobom nosi jedan jedini spolni odnos. U 70% slučajeva spolno prenosive bolesti ne daju simptome!To znači da needucirana osoba može širiti zarazu, a da toga nije niti svjesna. Ova edukacija ima za cilj educirati Vas do razine prepoznavanja rizičnog ponašanja i općenite i češće simptome najčešćih spolno prenosivih bolesti, te naučiti principe zaštite od njih – principe spolno odgovornog ponašanja. Time ćete znati spriječiti trudnoću kada ona nije željena, a sačuvati svoj spolni sustav za vrijeme kada bude. Naglašavamo, jedan nezaštićeni spolni odnos dovoljan je za stjecanje određene bolesti. Neke od tih bolesti su smrtonosne, poput HIV-a, neke su bolne i neugodne, neke uzrokuju neplodnost.

Ključno je pudučiti mlade da bi djevojke prije prvog spolnog odnosa trebale otići kod ginekologa obaviti pregled te se (i dečki i djevojke*!), optimalno prije prvog odnosa, a vrlo preporučivo sve do 26. godine, trebaju cijepiti protiv HPV-a. Važnost i pravilnost uporabe prezervativa, također, mora svima biti jasna.

Nikako nam nije cilj zastrašiti nekoga, cilj nam je spolni odnos predstaviti kao nešto normalno što se događa među ljudima, ali da je svatko pri tome beziznimno odgovoran.

Upućujemo Vas i na korisnu i kvalitetnu stranicu i aplikaciju Spolno zdravlje, Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradom Zagrebom, za detaljan prikaz određenih bolesti te mnogo toga što bi Vas moglo zanimati iz ovog područja.

Na ovoj stranici moći ćete pristupiti našim prezentacijama, budućim informativnim letcima te ostalim edukativnim sadržajima iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Također, ostavljamo Vam naš kontakt mail:nora@cromsic.hr  na koji se možete obratiti u bilo koje doba ukoliko Vam je potreban savjet ili određena informacija.

Vizija projekta

  • nastaviti dosadašnje napore
  • nabavka pomagala za edukaciju (anatomske lutke, plakati, primjeri prezervativa i kontracepcijskih pilula te spirala).
  • pokloni za sudionike
  • popularizacija projekta preko ciljanih oglasa na društvenim mrežama, kontakta s medijima, skupova predstavljanja, štandova
  • širenje projekta na sve županije Republike Hrvatske
  • kreiranje informativnih letaka različitih važnih tema iz ovog područja
  • organizacija vikend radionica Edukacija edukatora (teambulding)

Preuzmi naše prezentacije!

Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita

Sadržaj: Objašnjenje zašto smo ovdje i zašto su mladi najugroženija populacija. Kako se sve možemo zaraziti uz primjere pojedinih oboljenja povezane s određenim načinom prijenosa. Koji su najčešći simptomi odnosno suptilni znakovi spolno prenosivih bolesti u globalu? Slikovni prikazi normalnog i patološkog stanja. Prikazane su fotografije infekcije virusom herpesa, HPV, gljivične upale, trihomonas, gonoreja, sifilis. Detaljnije opisan AIDS. Savjeti kako sve sačuvati spolno zdravlje i zaštititi se od zaraze te informacije o cjepivu protiv HPV-a i općeniti prikaz terapije spolno prenosivih bolesti i postupka testiranja. Na kraju prezentacije nalaze se pitanja.

Video demonstracija pravilne uporabe prezervativa

Reproduktivno zdravlje:

Sadržaj: Čemu služi i koji su dijelovi muškog i ženskog spolnog sustava? Spolne žlijezde, menstruacijski ciklus i pojašnjenje plodnih dana, maternica i trudnoća, jednostavan opis poroda, kontracepcija – kondomi, kontracepcijske pilule, spirala, vaginalni prsten, hormonalni implantat. Slijedi detaljniji prikaz infekcije HPV-om uz opis svih bolesti koje ovaj virus uzrokuje, načina prijenosa infekcije, (ne)postojanju simptoma, posljedicama, ali i načinima prevencije infekcije. Poseban naglasak stavljamo na cjepivo i informiramo kome je ono besplatno dostupno i kome je sve preporučeno. Slijedi zašto je važno redovito posjećivati ginekologa te kada je najbolje da to prvi put napravimo, kako izgleda ginekološki pregled i što je Papa test. Na kraju prezentacije se također nalaze pitanja.

Želiš postati naš volonter?

Pošalji svoju prijavu na lora.rijeka@cromsic.hr, lora.split@cromsic.hr, lora.zagreb@cromsic.hr ili lora.osijek@cromsic.hr.

Način na koji do sada (i ubuduće) pozivamo i educiramo volontere:

Svaki CroMSIC odbor na našoj CroMSIC aplikaciji objavljuje buduća događanja i poziv za volontere, a studenti medicinskih fakulteta i članovi naše udruge prate događanja i prijavljuju se u zadanom roku. Potom slijedi osobni dogovor ili dogovor preko društvenih mreža o detaljima nalaženja i obavljanja aktivnosti. To je najprije susret u svrhu edukacije edukatora u prostorijama medicinskih fakulteta (nadamo se u budućnosti i svojevrsnom teambuildingu u vidu vikend radionica). Autori prezentacije i studenti viših godina – voditelji lokalnih podružnica i njihovi asistenti, predstavljaju prezentacije i opise aktivnosti prijavljenim volonterima, upućuju ih što je svrha edukacije i koji je optimalan način izvođenja. Daju se upute o ograničenom vremenu te se studente koji još nisu obradili neke teme iz edukacije na svojoj nastavi upućuje u nova saznanja. Potom se u dogovoru s profesorima škola/ nadležnim školskim liječnikom/ drugom lokalnom udrugom koja se bavi edukacijom kreira plan odlaska u škole. O broju volontera ovisi koliko se škola može obići. Studenti za svako predavanje dobivaju bodove za razmjenu i stječu novo iskustvo. Mnogim studentima medicine je u savjesti obrazovanje šire javnosti o posljednjim stručnim medicinskim saznanjima te je to jedan od razloga zbog kojih već dugi niz godina opstajemo kao organizacija.

Vidimo se na edukaciji!

SCORA team Hrvatska