THE Talk  je projekt edukacije o spolnom i reproduktivnom zdravlju pokrenut u udruzi CroMSIC – odbor za spolno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući HIV i AIDS (SCORA) uz pomoć Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Referira se na dio tema koje bi „po tradicionalnom” roditelji i nastavnici trebali prijeći s tinejdžerima i adolescentima te smo mu stoga dali ovaj naziv. Smatramo da je nužno educirati mladu populaciju o svim načinima zaštite spolnog zdravlja, ali i o biologiji našeg reproduktivnog sustava, njegovoj građi, zaštiti i planiranju potomstva. Za potpunu sliku čovjekove spolnosti i reproduktivnosti ključan je upravo razgovor – ONAJ razgovor! Nadamo se da ćemo ovim projektom približiti mladima najvažnije elemente zaštite prvenstveno sebe, a onda i drugih.

SCORA, odbor za spolno i reproduktivno zdravlje i prava uključujući HIV i AIDS, bavi se svake godine volonterskim radom i edukacijom medicinske i šire populacije o mnogim važnim zdravstvenim temama ovog područja. To uključuje edukaciju o spolno prenosivim bolestima te reproduktivnom zdravlju i kontracepciji u srednjim školama i na fakultetima. Prošle godine fokus smo stavili na popularizaciju cjepiva protiv HPV-a i sve benefite toga. Od ove godine smo projekt edukacije nazvali THE Talk, usavršili materijale u suradnji s HZJZ i zatražili službenu dozvolu od Ministarstva kako bismo ga proširili. Corona virus nam je malo usporio planove, no ne i pomrsio! Osim toga, bavimo se obilježavanjem važnih datuma u zdravstvu i podizanjem svjesnosti o različitim bolestima te njihovoj prevenciji. Kao budući liječnici, osjećamo veliku društvenu odgovornost po pitanju svih zdravstvenih tema i činimo sve što je u moći jedne studentske volonterske organizacije kako bismo poboljšali znanje i zdravlje naših sugrađana.

Koga se sve tiče THE Talk?

Projekt THE Talk osmišljen je kako bi se educirala ranjiva populacija tinejdžera i adolescenata od 15 do 24 godine dakle, ciljano za srednjoškolsku i fakultetsku publiku, koja je u razdoblju stupanja u prve spolne odnose i formiranja u cjelovitu jedinku. Naravno, svatko tko se ne osjeća dovoljno obrazovanim po ovome pitanju je više nego dobrodošao! J

Znate da naša udruga ima četiri podružnice: Rijeka, Split, Zagreb i Osijek. To su glavna četiri grada u kojima se provodi ova edukacija (osim preko ove svima dostupne CroMSIC web stranice). Zajedno smo jači i glasniji, stoga smo pod vodstvom naše nacionalne dužnosnice, a uz veliku pomoć podružnice iz Osijeka, edukaciju srednjoškolaca o spolnom i reproduktivnom zdravlju ujednačili u sva četiri grada, podijelivši je u dvije prezentacije – Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita i Reproduktivno zdravlje (razvoj čovjeka, kontracepcija i HPV) i uz njih dva opisa aktivnosti za edukatore (prezentacije potraži na dnu stranice). Educira se po srednjim školama po dva školska sata – prva prezentacija, Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita, preporuča se prvim razredima srednjih škola, a druga, Reproduktivno zdravlje, u drugim (2.) razredima. *ograničenje edukacije po razredima je dobronamjeran savjet kojega se ne treba striktno držati ukoliko nije moguće provesti edukaciju na identičan način. Edukacija studenata odvija se na nešto slobodniji način i uključuje više praktičnog znanja, osim teorijske podloge. Trenutno radimo na prijavi na natječaje za financiranje kako bismo unaprijedili i srednjoškolsku i studentsku edukaciju.Istinski se nadamo proširenju i popularizaciji ovog projekta kako bismo bili u mogućnosti doprijeti do što više mladih ljudi.

Naši volonteri su studenti medicinskih fakulteta Rijeke, Splita, Zagreba i Osijeka koji su učlanjeni u našu udrugu. Budući da smo skupina mladih edukatora, praktički vršnjaka ove ugrožene skupine mladih, smatramo kako smo u mogućnosti razviti prijateljski pristup i potrebno povjerenje, sve u svrhu što pozitivnije i kvalitetnije edukacije.

U škole dospijevamo preko suradnje sa liječnicima i liječnicama školske medicine, s ostalim gradskim udrugama koje se bave edukacijom, ili preko jednostavnog kontakta s profesorima škole. Moramo istaknuti činjenicu da profesori ovu akciju podržavaju i smatraju je jako korisnom. Napominjemo kako je kvaliteta znanja iz ovog područja jako mala čak i u starijoj studentskoj populaciji. Naša je misija približiti svima ovu neizbježnu tematiku koja je dio svačijeg života na ovaj, ili na onaj način. Surađujemo s profesorima, liječnicima i znanstvenicima iz mnogih specijalnosti medicine, jer smo u svakodnevnom dodiru s njima kao studenti medicine, te smo stoga u mogućnosti napraviti kvalitetne materijale utemeljene na točnim podatcima.

Istaknuli bismo podatak iz Osijeka, gdje je u akademskoj godini 2019/2020 odbor za spolno i reproduktivno zdravlje educirao 120 razreda srednjih škola preko spomenute dvije prezentacije, što je oko 2500 učenika!

Svjesni smo vremena i truda koje zahtijeva ovakav projekt. Spremni smo ga raspodijeliti među našim podružnicama koordinacijom naše nacionalne dužnosnice/dužnosnika.

Važnost ovakvog projekta

Navest ćemo neke osnovne činjenice zbog kojih je iznimno važno da se ovakav projekt provodi. Jeste li znali da je sluznica mladih podložnija spolno prenosivim bolestima od sluznice potpuno odraslog čovjeka? Važnost edukacije leži upravo u tome da se prepozna rizično ponašanje i dostupni simptomi spolno prenosivih bolesti ili moguće trudnoće te da se pravilno i pravovremeno reagira na situaciju, štiteći time svoje zdravlje i zdravlje svoga partnera/partnerice.Jasno je i da je zdravlje našeg spolnog sustava presudno za našu plodnost te dobivanje zdravih i funkcionalnih potomaka jednoga dana. Stoga je važno da se od ranih dana ponašamo odgovorno prema sebi i drugima. Važno je znati osnovnu građu našeg spolnog sustava, načine na koje se može spriječiti neželjena trudnoća, koje posljedice osim trudnoće sa sobom nosi jedan jedini spolni odnos. U 70% slučajeva spolno prenosive bolesti ne daju simptome! To znači da needucirana osoba može širiti zarazu, a da toga nije niti svjesna. Ova edukacija ima za cilj educirati Vas do razine prepoznavanja rizičnog ponašanja i općenite i češće simptome najčešćih spolno prenosivih bolesti, te naučiti principe zaštite od njih – principe spolno odgovornog ponašanja. Time ćete znati spriječiti trudnoću kada ona nije željena, a sačuvati svoj spolni sustav za vrijeme kada bude. Naglašavamo, jedan nezaštićeni spolni odnos dovoljan je za stjecanje određene bolesti. Neke od tih bolesti su smrtonosne, poput HIV-a, neke su bolne i neugodne, neke uzrokuju neplodnost.

Ključno je pudučiti mlade da bi djevojke prije prvog spolnog odnosa trebale otići kod ginekologa obaviti pregled te se (i dečki i djevojke*!), optimalno prije prvog odnosa, a vrlo preporučivo sve do 26. godine, trebaju cijepiti protiv HPV-a. Važnost i pravilnost uporabe prezervativa, također, mora svima biti jasna.

Nikako nam nije cilj zastrašiti nekoga, cilj nam je spolni odnos predstaviti kao nešto normalno što se događa među ljudima, ali da je svatko pri tome beziznimno odgovoran.

Upućujemo Vas i na korisnu i kvalitetnu stranicu i aplikaciju Spolno zdravlje, Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradom Zagrebom, za detaljan prikaz određenih bolesti te mnogo toga što bi Vas moglo zanimati iz ovog područja.

Na ovoj stranici moći ćete pristupiti našim prezentacijama, budućim informativnim letcima te ostalim edukativnim sadržajima iz područja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Također, ostavljamo Vam naš kontakt mail:thetalk.scora@gmail.com  na koji se možete obratiti u bilo koje doba ukoliko Vam je potreban savjet ili određena informacija.

Vizija projekta

  • nastaviti dosadašnje napore
  • nabavka pomagala za edukaciju (anatomske lutke, plakati, primjeri prezervativa i kontracepcijskih pilula te spirala).
  • pokloni za sudionike
  • popularizacija projekta preko ciljanih oglasa na društvenim mrežama, kontakta s medijima, skupova predstavljanja, štandova
  • odlazak u druga mjesta
  • kreiranje informativnih letaka različitih važnih tema iz ovog područja
  • organizacija vikend radionica Edukacija edukatora (teambulding)

Preuzmi naše prezentacije!

Spolno prenosive infekcije – rizici i zaštita

Sadržaj: Objašnjenje zašto smo ovdje i zašto su mladi najugroženija populacija. Kako se sve možemo zaraziti uz primjere pojedinih oboljenja povezane s određenim načinom prijenosa. Koji su najčešći simptomi odnosno suptilni znakovi spolno prenosivih bolesti u globalu? Slikovni prikazi normalnog i patološkog stanja. Prikazane su fotografije infekcije virusom herpesa, HPV, gljivične upale, trihomonas, gonoreja, sifilis. Detaljnije opisan AIDS. Savjeti kako sve sačuvati spolno zdravlje i zaštititi se od zaraze te informacije o cjepivu protiv HPV-a i općeniti prikaz terapije spolno prenosivih bolesti i postupka testiranja. Na kraju prezentacije nalaze se pitanja.

Video demonstracija pravilne uporabe prezervativa

Reproduktivno zdravlje:

Sadržaj: Čemu služi i koji su dijelovi muškog i ženskog spolnog sustava? Spolne žlijezde, menstruacijski ciklus i pojašnjenje plodnih dana, maternica i trudnoća, jednostavan opis poroda, kontracepcija – kondomi, kontracepcijske pilule, spirala, vaginalni prsten, hormonalni implantat. Slijedi detaljniji prikaz infekcije HPV-om uz opis svih bolesti koje ovaj virus uzrokuje, načina prijenosa infekcije, (ne)postojanju simptoma, posljedicama, ali i načinima prevencije infekcije. Poseban naglasak stavljamo na cjepivo i informiramo kome je ono besplatno dostupno i kome je sve preporučeno. Slijedi zašto je važno redovito posjećivati ginekologa te kada je najbolje da to prvi put napravimo, kako izgleda ginekološki pregled i što je Papa test. Na kraju prezentacije se također nalaze pitanja.

Želiš postati naš volonter?

Pošalji svoju prijavu na lora.rijeka@cromsic.hr, lora.split@cromsic.hr, lora.zagreb@cromsic.hr ili lora.osijek@cromsic.hr.

Način na koji do sada (i ubuduće) pozivamo i educiramo volontere:

CroMSIC ima aplikaciju na koju se objavljuju buduća događanja, to jest akcije koje će se organizirati od strane pojedinog odbora. Studenti medicinskih fakulteta i članovi naše udruge prate događanja i prijavljuju se u zadanom roku. Potom slijedi osobni dogovor ili dogovor preko društvenih mreža o detaljima nalaženja i obavljanja aktivnosti. To je najprije susret u svrhu edukacije edukatora u prostorijama medicinskih fakulteta (nadamo se u budućnosti i svojevrsnom teambuildingu u vidu vikend radionica). Autori prezentacije i studenti viših godina – voditelji lokalnih podružnica i njihovi asistenti, predstavljaju prezentacije i opise aktivnosti prijavljenim volonterima, upućuju ih što je svrha edukacije i koji je optimalan način izvođenja. Daju se upute o ograničenom vremenu te se studente koji još nisu obradili neke teme iz edukacije na svojoj nastavi upućuje u nova saznanja. Potom se u dogovoru s profesorima škola/ nadležnim školskim liječnikom/ drugom lokalnom udrugom koja se bavi edukacijom kreira plan odlaska u škole. O broju volontera ovisi koliko se škola može obići. Studenti za svako predavanje dobivaju bodove za razmjenu i stječu novo iskustvo. Mnogim studentima medicine je u savjesti obrazovanje šire javnosti o posljednjim stručnim medicinskim saznanjima te je to jedan od razloga zbog kojih već dugi niz godina opstajemo kao organizacija. Odlazak u škole je samostalan i trenutno bez dodatnih edukativnih materijala osim što su u nekim podružnicama osigurani prezervativi za demonstraciju pravilne uporabe. Molimo svoje volontere da fotografiraju samu edukaciju na način da se ne vidi ničije lice osim lica edukatora, kako bismo imali dokaz za svoju generalnu skupštinu koja se odvija dva puta godišnje, a i kako bismo imali dokaz da su odradili dogovorenu edukaciju.

Vidimo se na edukaciji!

SCORA team Hrvatska

Zatvori izbornik