U SFR Jugoslaviji postojalo je 14 medicinskih fakulteta koji su sačinjavali nacionalnu studentsku udrugu za međunarodnu aktivnost i razmjenu studenata medicine pod nazivom YuMSEIC (eng. Yugoslavian Medical Students’ Exchange International Committee). Početkom 1991. godine medicinski fakulteti iz Slovenije i Hrvatske istupaju iz članstva te organizacije. Početak je to povijesti međunarodne udruge hrvatskih studenata medicine koja će u godinama koje slijede postati poznata kao CroMSIC.

1991.-1994.

CroMSIC je ispočetka djelovao na samo dva medicinska fakulteta – u Zagrebu i u Rijeci, budući da su Split i Osijek početkom 90-ih još uvijek bili područni studiji zagrebačke medicine koji su se tek kasnije izdvojili u samostalne medicinske fakultete. Za prvog predsjednika udruge izabran je Marin Paić, koji je do tada bio predstavnik riječkog medicinskog fakulteta u YuMSEIC-u. Jedna od najznačajnijih aktivnosti koje se navode u tom vremenu je suradnja s UNHCR-om i stranim studentima na akcijama cijepljenja izbjeglica i vojnika s prvih crta bojišnice. U to vrijeme se održava i ljetna škola ratne medicine (eng. War Medicine Summer School).

Izradili smo promotivne materijale (poster i invitation form) koje smo odaslali poštom na oko 500 adresa medicinskih fakulteta i sveučilišta širom svijeta. Kako su troškovi poštarine bili izuzetno visoki, veći dio smo poslali preko ureda tadašnje pomoćnice ministra zdravstva RH, dr. Vesne Bosanac, koja nam je odlučila pomoći. Poštu smo iz Rijeke vozili u kartonskim kutijama u Zagreb kolega Igor Barković i ja stojadinom njegove mame i, naravno, platili globu negdje u Gorskom kotaru.

-Marin Paić

Delegacija iz Zagreba, pod vodstvom Duške Dragun po prvi puta od izlaska hrvatskih medicinskih fakulteta iz sastava YuMSEIC-a prisustvuje općoj skupštini IFMSA-a u Brazilu, gdje predstavljaju CroMSIC i ugovaraju razmjene, u to vrijeme osnovnu i jedinu djelatnost udruge. Nedugo nakon međunarodnog priznanja Hrvatske uslijedilo je i punopravno članstvo CroMSIC-a u IFMSA-u.

1994.-1996.

1994. godine se pod vodstvom Igora Barkovića CroMSIC okreće od ratnih tematika te se po prvi puta održava ljetna škola medicine ronjenja (eng. Diving Medicine Summer School). Ta se ljetna škola u kontinuitetu nastavila organizirati sve do 1997. godine, čime se CroMSIC izuzetno promovirao na međunarodnoj razini, a atraktivnost Hrvatske kao destinacije za studentske razmjene uvelike je porasla. U ovom razdoblju Povjerenstvo za razmjene (danas Odbor za profesionalne razmjene) CroMSIC-a vodi Goran Hauser, koji ujedno obnaša i funkciju predsjednika riječkog FOSS-a, dok Povjerenstvo za elektivne razmjene (danas Odbor za znanstvene razmjene) vodi Marko Zelić.

U ožujku 1995. godine u Aleksandriji CroMSIC dobiva organizaciju sastanka dužnosnika za razmjene (EOM, eng. Exchange Officers Meeting), jednog od dva važna godišnja događaja na razini IFMSA. No već u kolovozu iste godine na općoj skupštini IFMSA-a u Barceloni neki od

nacionalnih predstavnika snažno protestiraju na ovu odluku zbog sumnji u sigurnost studenata u tada još uvijek ratom zahvaćenoj Hrvatskoj. Priča kaže da je Barković, ne bi li uvjerio članove skupštine da će se navedena situacija vrlo brzo smiriti, na plenarnu sjednicu skupštine donio članak s izjavom Billa Clintona u naslovu: „Oluja će riješiti probleme u Hrvatskoj”. To je bio dovoljan argument da opća skupština IFMSA naposljetku ipak podrži održavanje EOM-a u našoj zemlji.

1996.-1999.

1996. godine predsjedavanje CroMSIC-om preuzima Juraj Arbanas. U ožujku se u Opatiji održava EOM kao prvi značajniji međunarodni skup kojem su prisustvovali brojni predstavnici zemalja iz Europe i svijeta. U lipnju 1996. godine se na području Zagreba i Rijeke organizira Refugees Project Summer School. Te se godine CroMSIC po prvi puta formalno dijeli na podružnicu Zagreb i podružnicu Rijeka, kojima će se 1997. godine pridružiti i osječki studenti medicine okupljeni u podružnicu Osijek. 1998 i 1999. godine održava se ljetna škola traumatologije pod organizacijskim vodstvom Tomislava Del Vechija.

Ovih godina sa studenata medicine CroMSIC svoj fokus aktivnosti širi i na opću populaciju te počinje provoditi razne projekte zdravstveno-edukacijskog karaktera. 1996. Selena Šainović i Anja Čulev počinju provoditi projekt prevencije HIV/AIDS-a te ga prezentiraju na Općoj skupštini IFMSA-a u Egiptu. Uskoro se u CroMSIC-u formira poseban odbor koji djeluje pod nazivom Povjerenstvo za AIDS i spolno prenosive bolesti (danas Odbor za reproduktivno zdravlje i AIDS). Tih se godina pokreće i Povjerenstvo za područje izbjeglica (kasnije Odbor za izbjeglice i mir, a danas Odbor za ljudska prava i mir).