Stalni odbor za profesionalne razmjene (SCOPE) jedan je od prvih stalnih odbora unutar IFMSA-e. Odbor je u početku imao malo zemalja sudionika, ali se od tada razvio u jedan od najvećih studentskih programa razmjene na svijetu. SCOPE razmjene utjelovljuju kvalitetno odgojno-obrazovno i kulturno iskustvo koje u cijelosti organiziraju studenti medicine uz pomoć svojih medicinskih fakulteta. Program profesionalnih razmjena je okosnica Federacije i predstavlja najdulji projekt koji je pokrenut, a jedan je od glavnih područja djelovanja u IFMSA-i.

 

Svake godine oko 13.000 studenata iz više od 90 zemalja putuje diljem svijeta kako bi otkrili nove zdravstvene sustave, nove kulture i poboljšali svoje razumijevanje globalnog zdravlja i međukulturne suradnje. Program profesionalnih razmjena je obrazovni program koji nudi kliničku praksu studentima u inozemstvu. Cilj SCOPE-a je promicanje kulturnog razumijevanja i suradnje među studentima medicine i svim zdravstvenim djelatnicima, kroz olakšavanje međunarodnih studentskih razmjena. SCOPE ima za cilj pružiti svim studentima priliku da uče o globalnom zdravlju, a to ostvaruje djelomično tako što su razmjene akreditirane od strane medicinskih fakulteta širom svijeta.

Svi studenti medicine imaju pravo sudjelovati u četverotjednoj razmjeni u odabranom kliničkom ili pretkliničkom području medicine. Jezik koji se na razmjenama koristi je engleski ili jezik zemlje domaćinaKliničke prakse su isključivo obrazovnog karaktera i studenti za rad u bolnici ne dobivaju novac. Tijekom razmjene, studenti imaju priliku promatrati drugi sustav zdravstvene zaštite i učiti od stranih profesora. Svakom studentu dodijeljen je doktor – mentor koji radi i kao tutor. Studentima je osigurana klinička praksa u trajanju od mjesec dana u bolnici, smještaj (studentski dom ili host obitelj) te barem jedan obrok dnevno.

Za više informacija o uvjetima razmjene ili SCOPE odboru, posjetite www.ifmsa.org ili se
obratite lokalnom dužnosniku za razmjene!