Jedna od najznačajnijih uloga CroMSIC-a je organiziranje razmjena studenata medicine. CroMSIC i više od 90 država članica u suradnji s Međunarodnom udrugom studenata medicine IFMSA organiziraju dvije vrste razmjena studenata – znanstvene (za studente svih godina medicine) i profesionalne (za studente 3., 4., 5. i 6. godine medicine). Hrvatskim su studentima u inozemstvu pokriveni troškovi smještaja i prehrane. Sve detalje za državu koja vas zanima možete proučiti u Exchange Conditionsima. Smještaj je najčešće u studentskim domovima ili stanovima te u „udomiteljskim obiteljima“ kod nekog studenta koji i sam ide na razmjenu. Osiguran je najmanje jedan topli obrok dnevno, u obliku mjesečnog džeparca koji dobijete za obroke (tzv.pocket money) ili kao konkretni obroci u bolničkoj/studentskoj kantini. Putne troškove te troškove zdravstvenog osiguranja, izrade vize, eventualnih potrebnih cijepljenja itd. snosi sam student.

 

U svrhu osiguranja akademske kvalitete programa razmjena, prije odlaska student daje simboličnu akontaciju koja se vraća nakon dolaska s razmjene i ispunjavanja nekoliko jednostavnih uvjeta (poslana evaluacija razmjene, pokaz SCOPE tj. SCORE certifikata izdanog od države članice IFMSA i sl.).

U Exchange Conditionsima svake države može se vidjeti stavka „unilateral fee“ – navedenu cijenu se može zanemariti, za sve razmjene koje nudimo potpisani su bilateralni ugovori (jedan student iz Hrvatske ide u tu zemlju, jedan njihov student dolazi nama).

Svaka država organizira i popratni Social Program za dolazne studente, a on uključuje razne izlete, obilaske, putovanja, druženja, radionice, partije i slične aktivnosti kojima se ispunjava slobodno vrijeme. Social program se razlikuje od države do države, ali neke od aktivnosti su uvijek besplatne, a za neke je naravno potrebna doplata i te troškove, ukoliko postoje, također snosi sam student.

Razmjena u sklopu SCORE odbora pruža studentu mogućnost sudjelovanja u kliničkim i pretkliničkim projektima te mogućnost rada u laboratoriju na znanstvenim istraživanjim na fakultetima u više od pedeset država širom svijeta. Student se aktivno uključuje u znanstveno-istraživački rad te može steći iskustvo koje često ne može dobiti na svojem fakultetu. SCORE na ovaj način potiče međunarodnu znastvenu suradnju, ali i suradnju studenata iz cijelog svijeta.

Stalni odbor za profesionalne razmjene (SCOPE) organizira profesionalne razmjene studenata – student provodi jedan mjesec na bolničkom odjelu prema njegovom izboru te se upoznaje s načinom rada stranih medicinskih centara. Surađuje s liječnicima i drugim medicinskim osobljem te ostvaruje kontakt s pacijentima zemlje u kojoj odrađuje razmjenu. Na ovaj način studenti dobivaju vrijedno kliničko, ali i osobno iskustvo.

CroMSIC SCOPE i SCORE godišnje organiziraju više od stotine razmjena studenata s tenedncijom povećanja tog broja svake godine. Važno je napomenuti da svake godine i u Hrvatsku stiže jednak broje stranih studenata koji na našim sveučilištima također sudjeluju na znanstvenim projektima te u radu u bolnicama. Strani se studenti upoznaju s našom zemljom i načinom rada, a svojim kolegama mogu prenijeti pozitivna iskustva iz Hrvatske.

Ako ste student zainteresiran za odlazak na razmjenu, bodove za natječaj i volonterske sate trebate skupljati kad god Vam se pruži prilika, sudjelovanjem u raznim akcijama koje CroMSIC organizira tijekom godine – opcija je mnogo: World AIDS Day, Svjetski dan hipertenzije, Svjetski dan dijabetesa, mRAK kampanja, Filmske večeri…

Najbolji način da skupite mnoštvo bodova i prije samog odlaska na razmjenu dobijete uvid što to zapravo znači je da se (osobito u srpnju i kolovozu) pridružite radu naših odbora za razmjene kao kontakt-osobe te kroz druženje, izlete i izlaske upoznate mnogo zanimljivih ljudi iz svih krajeva svijeta.

U svim državama, student koji dolazi na razmjenu dobiva 2 kontakt osobe kojima se može obratiti sa svojim pitanjima o gradu, transportu, projektu i svemu što ga zanima, a isti će ga i dočekati kada bude stigao te mu pomoći da se akomodira. Također, tu su uvijek i lokalni dužnosnici za razmjene koji rado odgovaraju na pitanja i najčešće koordiniraju sve što se događa tijekom mjesec dana boravka u određenoj zemlji.

Za sva dodatna pitanja o natječaju, ponuđenim državama, procesu prijave i sl. obratite se lokalnim dužnosnicima za znanstvene ili profesionalne razmjene na svojem fakultetu.