Sredinom svibnja na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održao se jedinstveni događaj u ovom dijelu Europe po vodstvom SCOME Split tima i splitske udruge farmaceuta. Radi se o međunarodnom natjecanju u znanju na kojemu su sudjelovali studenti završnih godina medicine i farmacije. Čak 32 studenta iz 5 različitih gradova iz 3 različite države ( Zagreb, Sarajevo, Mostar i Novi Sad i Split) odmjerili su snage u snalažljivosti i timskom radu. Natjecanje su prepoznale i najviše državne institucije pa je tako cijelo natjecanje održano pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske!

U dva dana natjecanje je popratilo više od 200 gostiju, većinom studenata i uglednih profesora iz različitih gradova i država!

Prvi dan je bilo otvaranje događaja i formiranje timova ždrijebanjem. Naime, svaki tim je morao biti formiran na način da u njemu sudjeluju 2 farmaceuta i 2 medicinara te su svi trebali biti iz različitog grada.

Drugi dan u ranim jutarnjim satima započeli su zadatci. Svi zadatci su sastavljeni i ispravljeni od strane stručnog povjerenstva koje je brojilo čak 6 stručnjaka iz područja farmacije i medicine. Nakon prvog zadatka, koji je bio pismenog tipa, od 8 timova prošlo je najboljih 5. Iako prvi zadatak nije bio praktičnog tipa, sastojao se od čak 8 razlitih kliničkih slučajeva s pitanjima sastavljenim po uzoru na britanske i američke prijemne ispite.  Ubrzo je uslijedio drugi zadatak zamišljen kao OSCE za timove. Na svakoj postaji je bio glumac koji je interpretirao klinički slučaj. U našem slučaju bilo je 5 različitih postaja te smo sigurni da je ovo jedan od prvih puta u svijetu da je ovakav tip zadatka rješavao tim, a ne pojedinac.

Iza tog zadatka izdvojila su se 2 najbolja tima koja su poslije svečanog ručka krenula u nove izazove. Treći zadatak je bio najvjernija simulacija slučaja iz prakse. Natjecatelji su od stvarne pacijentice (pronađena u bazi pacijenata obiteljskih liječnika) morali uzimati informacije o njezinoj bolesti te su što prije trebali doći do prave dijagnoze i propisati ispravnu terapiju. Posebnost ovog zadatka (osim što je uključivao pravu pacijenticu) je to što su natjecatelji na raspolaganju imali uputnice za razne pretrage koje su morali slati nakon čega bi dobili povratnu informaciju u obliku nalaza. Sve što su natjecatelji radili promatrano je od strane iskusnih stručnjaka koji su ocjenjivali svaki njihov korak. Za obradu pacijentice natjecatelji su imali 50 minuta nakon čega su sve morali izložiti pred stručnim povjerenstvom i publikom amfiteatra. Moramo istaknuti da je izlaganje finalista gledao i naš rektor Sveučilišta, prof. Šimun Anđelinović. Nakon što su saslušana oba tima stručno povjerenstvo je donijelo odluku te proglasilo pobjednike natjecanja.

Dva najbolje plasirana tima nagrađena su novčanom nagradom i prikladnim diplomama dok su svi sudionici nagrađeni novim kutama i mnogim drugim poklonima uz zahvalnice za sudjelovanje!

Nakon natjecanja organiziran je turistički obilazak za sve natjecatelje i profesore koji dolaze van Splita te za sve sudionike i simbolična zabava.

Tijekom oba dana, osim natjecanja naglasak je bio i na edukaciji te humanitarnoj akciji. Tako su za goste i natjecatelje bile održavane edukativne postaje na kojima su se svi posjetitelji mogli informirati o najčešćim malignima bolestima, provjeriti vrijednosti  tlaka, razinu glukoze u krvi, razinu udjela masnog tkiva u tijelu te naučiti više o važnosti tjelovježbe za zdravlje od strane studenata Kineziološkog fakukteta u Splitu. Humanitarna akcija je održana u suradnji s udrugom „Marijini obroci“ i tvrtkom za prodaju medicinskih proizvoda „Kvantum tim“. Zahvaljujući njihovoj nevjerojatnoj donaciji (stetoskop i otoskop) bili smo u mogućnosti organizirati nagradnu igru čiji je sav prihod išao u humanitarne svrhe!

U zaključku možemo još jednom istaknuti da je cijeli događaj bio više nego uspješan na radost kako organizatora tako i gostiju te se nadamo da je ovo bio samo prvi korak ka tradiciji organizacije istoga.