DMSS

Image 1 of 3

Iako je CroMSIC udruga koja je poznata po svom projektu međunarodnih razmjena studenata medicine, nije tako bilo pri osnutku udruge. U početnim ratnim godinama naša udruga, a i sama Hrvatska nije bila prepoznata kao poželjna destinacija za razmjene te je bilo velikih poteškoća u privlačenju stranih studenata na dolazak u Hrvatsku. Tada se u redovima CroMSIC-a rodila ideja o organizaciji Ljetne škole medicine ronjenja kao prvog takvog projekta u svijetu. Upravo je taj projekt svojom atraktivnošću omogućio postavljanje Hrvatske kao privlačne destinacije za dolazak stranih studenata na školu medicine ronjenja, ali i na jednomjesečne razmjene preko kojih danas primamo više od 100 studenata godišnje.  

2018. godine CroMSIC je, nakon više od 20 godina, ponovno aktivirao ovaj projekt, ovoga puta na jednoj višoj razini u suradnji s KBC-om Rijeka i novootvorenim Centrom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu. Projekt se održava svake godine u srpnju za 16 stranih studenata medicine iz cijelog svijeta koji se biraju po kriterijima izvrsnosti i zainteresiranosti za ovo područje medicine.

Projekt uključuje tečaj ronjena („Open Water Diver“) koji se sastoji od 5 zarona te se studentima koji uspješno odrade svih 5, dodjeljuje službeni međunarodni certifikat s kojim im je omogućena sposobnost samostalnog ronjenja do 18 metara dubine. Također, održava se i 10 sati predavanja koja sadržavaju osnovne teme koje se tiču pripreme zarona za one koji rone po prvi puta, ali su i proširene pomoću predavanja različitih stručnjaka s iskustvom rada na području hiperbarične medicine. 

Uz to, za studente su organizirana i razna druženja i aktivnosti te ih se vodi na nekoliko izleta kako bismo im osim znanja, prenijeli i djelić naše kulture i pokazali im sve prirodne ljepote naše zemlje. Cijeli projekt je organiziran u suradnji s doktorom Igorom Barkovićem koji je kao nekadašnji predsjednik CroMSIC-a organizirao ovaj projekt u svom originalnom izdanju, a sada je kao specijalist pulmologije i jedan od stručnjaka zaposlenih u Centru za hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka spreman prenijeti svoje znanje na mlađe generacije.

 

Frano Marinelli

 


 

Pogledajte plan i program OVDJE.

Za sve dodatne informacije možete nas zapratiti na našoj facebook stranici: