Studentske znanstvene razmjene su projekt unutar IFMSA-e gdje studenti medicine imaju priliku produbiti znanje i razviti interes vezano za specifičnu granu znanosti. SCORE odbor za znanstvene razmjene omogućuje studentima razvijanje vještina vezano za znanstveni rad dok istovremeno imaju priliku upoznati kulturu u stranoj državi. Tijekom ovog programa studenti uče temeljna znanja vezana za znanstveno istraživanje, poput pretraživanja literature, sakupljanje podataka, osnove pisanja znanstvenog rada, rad u laboratoriju, statistiku i etičke aspekte u medicini.

 

SCORE odbor aktivan je u preko 65 država, i nudi preko 2400 studenata priliku da sudjeluju u jednom od 3000 znanstvenih projekata uključenih u program. Razmjene su od osnutka vođene isključivo od studenata volontera. Svako sveučilište predstavljeno je lokalnim dužnosnikom za znanstvene razmjene (LORE), koji organizira program i pripreme za razmjenu poput smještaja i prehrane. Svaki dolazni student povezuje se s lokalnom kontakt-osobom koja mu pomaže i ima ulogu vodiča, prijatelja i osobe kojoj se uvijek mogu obratiti za pomoć.

Program je službeno prepoznat i podržan od strane sveučilišta i vođen doktorom – mentorom koji upoznaje studentima s principima znanstvenog istraživanja. Ovaj projekt na medicinskom i biomedicinskom polju obogaćuje studente određenim znanjima. Podučava ih kako preuzeti odgovornost za vlastito učenje temeljeno na osobnim interesima i upoznaje ih s temeljnim principima znanstvenog istraživanja. Imaju priliku vidjeti različite pristupe zdravstvenoj njezi, etičkim znanstvenim standardima, edukaciji o medicinskim istraživanjima, i načinima liječenja.

Vrlo je važno poboljšati kvalitetu akademskog znanja i osvijestiti prednosti posjedovanja praktičnog i teoretskog znanja u polju medicinske znanosti. Ovaj projekt također olakšava partnerstvo i suradnju između medicinskih fakulteta, znanstvenih ustanova i povezuje studente medicine na globalnoj razini, a sve u svrhu što većih postignuća u medicinskoj znanosti.