Simpozij o ljudskim pravima


 

Od 2016. godine u sve četiri podružnice organiziraju se Međunarodni simpoziji o ljudskim pravima.

Bavimo se pitanjima mentalnoga zdravlja, položajem žene u medicini, pravima djece, pravima liječnika i pacijenata, pravima LGBT populacije te generalno inkluzijom svih diskriminiranih skupina našega društva.

Ovakvim projektom povezujemo svoju udrugu s brojnim drugim udrugama koje se bave problematikom destigmatizacije i uključivanja osoba u zajednicu.

Zajednica koja je prepoznala svoje probleme na najboljem je putu za njihovo rješavanje i podizanje kvalitete života. Stoga se značenje ovakih simpozija ogleda u obuhvatu različitih struka usmjerenih k jednome cilju – edukaciji i podizanju svijesti o važnosti inkluzije.

Tim interdisciplinarnim pristupom visokih stručnjaka iz područja psihijatrije, socijalne psihologije, defektologije, psihofarmacije, neuroznanosti, socijalnoga rada i umjetnosti na moderan način se pristupa problemu, otvoreno govoreći o položaju diskriminiranih skupina u našem društvu.

 

Humanitarni koncert studenata medicine 𝄞🎹🎻🎺🎤♫


 

Humanitarni koncerti Medicinskih fakulteta održavaju se već dugi niz godina i predstavljaju jedan od glavnih projekata Odbora za ljudska prava i mir.  Izvođači na koncertu su naši poznati pjevači, studenti medicine, dramske skupine i razni sveučilišni zborovi i zborovi liječnika. Pripreme traju mjesecima, a sve s ciljem pomaganja onima kojima je pomoć najpotrebnija. Program koncerta vrlo je raznolika sadržaja, a sastoji se od solističkih izvedbi na violončelu, flauti, gitari, klaviru, saksofonu, tamburaškog sastava, rock grupa i slično. Sav novac prikupljen prodajom ulaznica donira se u dobrotvorne svrhe. Veliki odaziv profesora, studenata medicine i ostalih fakulteta te građana daje nam iznimnu sigurnost u kvalitetu i uspješnost projekta. Osim humanitarnog karaktera, projekt ima za cilj i međusobno povezivanje studenata. Upravo zbog toga potičemo suradnju s drugim medicinskim fakultetima diljem Hrvatske i kao gostujuće izvođače pozivamo studente s drugih fakulteta. Projekt pokazuje da studiranje nije samo učenje i da se mogu napraviti velike stvari ako uložimo trud i imamo dobru volju. Studenti imaju priliku pokazati svoje talente, a njihove kolege mogu uživati u njihovom nastupu i istovremeno pokazati svoju socijalnu osviještenost.

 

MY BREAST FRIEND


“My breast friend” projekt je organiziran suradnjom SCORP-a i SCOPH-a koji se održava u listopadu, mjesecu obilježavanja borbe protiv karcinoma dojke. Na ovom interaktivnom panelu gosti su redovito liječnici specijalisti iz različitih područja medicine koji se bave liječenjem karcinoma dojke uključujući obiteljske liječnike, onkologe, plastične i torakalne kirurge, psihijatre, radiologe, biologe odnosno gentičare.
♥♥Ovim projektom nastojimo podići svijest studenata i opće populacije o najučestalijem karcinomu kod žena, pojasniti važnost samopregleda te redovnih UZV pregleda i mamografija i pomoći onima koji su se tek suočili sa svojom novom dijagnozom karcinoma dojke s relevantnim informacijama o liječenju i kvaliteti života od strane stručnjaka. ♥♥

 

Studentski simpozij #ONA


Studentski simpozij #ONA je interdisciplinarni projekt kojim se posebna pažnja pridaje studenticama i djelatnicama Sveučilišta u Splitu. Organiziran je u sklopu nekoliko predavanja kojim su obuhvaćena različita područja interesa i djelatnosti, a predavačice pritom predstavljaju raznolike životne putove – od žena u STEM-u do umjetnički nadarenih i poslovno uspješnih žena. 
Uz sve to, izuzetno je bitno istaknuti važnost brige o zdravlju pa smo, kao studenti medicine, u suradnji sa specijalistom ginekologije i opstetricije složili jednu sveobuhvatnu radionicu u kojoj se govori o redovitim samopregledima, odlascima na mamografiju, prevenciji raka vrata maternice i klasičnom ginekološkom pregledu.