Medicinski fakultet u Zagrebu

Na zagrebačkom brdu Šalata, blizu centru, ali taman iznad gradske buke, 1917. g. osnovan je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Danas je ovdje najveći medicinski fakultet u Hrvatskoj koji pohađa više od 1800 studenata medicine.

Studiranje se sastoji od pretkliničkog dijela koji je vezan za Šalatu, javnozdravstvenog koji se odvija u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” te klinike koja se bazira na praktičnom radu i učenju u bolnicama i bliže pacijentima. Tako su nastavne baze brojne, uključuju KBC Zagreb, KB Dubravu, KB Sestre Milosrdnice, KB Sveti duh, brojne specijalizirane ustanove i ambulante.

Osim samog učenja, za vrijeme studija koji traje šest godina, studenti se mogu baviti brojnim aktivnostima koje su vezane za medicinu. S jedne strane postoje razne sekcije koje omogućuju ciljano usavršavanje u određenom području, a s druge različite udruge preko kojih svatko može djelovati na zajednicu, okušati se u novinarstvu, organizirati kongrese, uključiti se u akcije u Europi i svijetu te sudjelovati u studentskim razmjenama. Nadalje, studenti se često uključuju u znanstvene radove i tako već prije nego što postanu doktori uplove u znanstvene vode.

Kada se sve to zbroji, studij medicine u Zagrebu vrlo je dinamičan i zanimljiv pothvat. Iako je većini učenje na prvom mjestu, nikako ne nedostaje druženja i zabave. Medicina je, ipak, više od samog studiranja.

www.mef.unizg.hr