zSkE6q6ZyFCQ

Ovaj projekt ima podršku:


O kampanji

Kampanju „Budi mRAK“ provodi Udruga studenata medicine Hrvatska – CroMSIC po cijeloj Hrvatskoj, na način da kroz zabavne i interaktivne radionice educiramo mlade o preventivnim mjerama protiv 6 vrsta raka koje uzrokuje HPV u skladu s najnovijim znanstvenim informacijama. Do sada smo educirali preko 2500 srednjoškolaca u 4 hrvatska grada – Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu.

 


Edukativni kutak za mRAK roditelje

 

ŠTO JE HPV?

prim. Tatjana Nemeth Blažić,
spec. epidemiologije, HZJZ

 

 

MUŠKARCI NISU KOMARCI

prof. dr. sc. Mihael Skerlev,
spec.dermatovenerologije, KBC Zagreb, Medicinski fakultet Zagreb

 

 

ŽELIM DA MI SE DIJETE CIJEPI JER VJERUJEM ZNANSTVENIM ČINJENICAMA, A NE MITOVIMA I PREDRASUDAMA?

Tatjana Petričević Vidović,
dr. med., spec. školske medicine, NZJZ Andrija Štampar

 

 

KAO mRAK RODITELJ RAZGOVARAJTE SA SVOJIM DJETETOM O SIMPTOMIMA

Doc. dr. sc. Dražen Butorac,
spec. ginekologije, KBC Sestre Milosrdnice

 

 

Na putu eliminacije raka uzrokovanog HPV-om – Hrvatska i međunarodna iskustva

 

Dobra višegodišnja praksa u Hrvatskoj – primjer Grada Zagreba

prof. Mirela Šentija Knežević,
Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreb

 

 

Najbolje prakse u svijetu

prof. dr. sc. Stjepan Orešković,
Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi, Medicinski fakultet Zagreb

 “Možemo na vrijeme spasiti budućnost svoje djece”- Poslušajte naše mRAK ambasadore!

 Odlučio/la sam na vrijeme zaštiti zdravlje svog djeteta od raka uzrokovanog HPV-om!

 

 

 

 

INFORMIRANI PRISTANAK

 

 

 

 

kliknite na informirani pristanak, ispunite obrazac i odnesite svom liječniku školske medicine.

*CIJEPLJENJE PROTIV HPV INFEKCIJE JE U 2020. GODINI BESPLATNO ZA SVE UČENIKE I UČENICE OSMOG RAZREDA OSNOVNE
ŠKOLE TE OVISNO O RASPOLOŽIVOSTI CJEPIVA, ZA SVE OSOBE NAKON OSMOG RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE DO 25. GODINE STAROSTI.

Za sve one koji nisu u mogućnosti isprintati obrazac za informirani pristanak, dovoljno je javiti se svome liječniku školske medicine za dogovor o cijepljenju Vašeg djeteta protiv HPV-a.

 

SPONZORTvrtka Merck Sharp & Dohme d.o.o. nije ni na koji način utjecala na razvoj sadržaja materijala, kampanje i sadržaja u digitalnom newsletteru i na društvenim mrežama projekta “Budi mRAK”

 

 

 

Budi mRAK! Izbjegni rak! – Kako približiti važne javnozdravstvene teme široj javnosti?

mRAK projekt je dugogodišnji projekt koji upravo to radi. Sam projekt je pokrenut od bivših članova CroMSIC-a, tadašnjih studenata medicine, današnjih doktora koji su prepoznali potrebu educiranja javnosti o HPV-u i načinu na koji se možemo zaštiti od malignih i benignih promjena koje taj virus uzrokuje – cijepljenjem.

Projekt mRAK

Već duži niz godina provodimo „Projekt prevencije najčešćih zloćudnih tumora – mRAK“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i pravovremenih pregleda te edukacije mladih u svrhu smanjenja učestalosti zloćudnih oboljenja. Od 2019. godine projekt provodimo uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba te uz odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, a poseban naglasak stavljamo na tumore uzrokovane HPV infekcijom i uspješnoj prevenciji raka – cijepljenju protiv HPV-a.

Što je HPV i kako se umnožava u našem tijelu?

HPV je DNA virus koji se širi bliskim kontaktom, a uzročnik je kožnih bradavica (benigni tumora epitelnih stanica koji se izbočuje s površine kože = papilom), papilome usne šupljine, larinksa, anogenitalnih bradavica, tzv. Šiljastih kondiloma (condylomata acuminata) te malignu promjenu materničnog vrata koja se očituje displazijom i neoplazijom. Danas je poznato preko 100 genotipa HPV-a. S obzirom na mogućnost karcinogeneze, genotipovi HPV-a se dijele na niskorizične (npr. 6,11) i visokorizične (npr. 16,18,31,33). Sklonost ugradnje u genom domaćina pokazuju viskorizični tipovi i upravo zbog toga oni su skloni uzrokovati maligne promjene u domaćinu, dok niskorizični tipovi se ne ugrađuju u genom domaćina (uzrokuju bradavice!).

Nakon izlaganja virusu, virus inficira stanice bazalnog sloja pločastog epitela. U bazalnim stanicama s episomom prisutna je latentna infekcija. Diobom i dozrijevanjem bazalnih stanica u spinozne stanice, virus se počinje umnažati, tvore se proteini kapside te zrelih virusnih čestica u gornjim slojevima pločastog epitela. Stanice epitela inficirane virusom postupno propadaju zbog umnažanja virusa.

Važno je shvatiti da ovim načinom umnažanja virusa ne nastaje karcinom, već papliom, jer nije došlo do ugradnje virusne DNA u DNA domaćina! Da bi došlo do ugradnje virusne DNA u DNA domaćina potrebna je neka karcinogena tvar koja će to potaknuti!

Da bi došlo do stvaranja neoplazije, potrebno je prvotno da se osoba zarazi viskorizičnim genotipom HPV-a. Nadalje, za samu ugradnju genoma HPV-a u genom domaćina, potrebno je oštećenje genoma domaćina uz nekakvu karcinogenu tvar, kao što je dim cigarete, UV zračenje, razni oblici zračenja, te kemijski čimbenici.

Koliko tipova karcinoma može HPV uzrokovati?

Osim što je 99,7% slučajeva raka vrata maternice uzrokovano infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a, njime je i uzrokovano i:

90% slučajeva raka anusa
70% slučajeva raka rodnice
40% slučajeva raka muškog spolovila
15% slučajeva raka stidnice
12% slučajeva raka usne šupljine i ždrijela

Važno spomenuti da osim raka, određeni tipovi HPV-a uzrokuju i genitalne bradavice.

Zašto smo „oživjeli mRAK“?

Danas u svijetu ne postoji lijek protiv HPV-a, ali fantastično je da postoji učinkovita prevencija – CIJEPLJENJE. Na tržištu je trenutno cjepivo Gardasil 9 koje štiti protiv
sljedećih promjena uzrokovanih s 9 podtipova HPV-a: prekancerozne lezije (promjene), rak vrata maternice, stidnice, rodnice i anusa i genitalne bradavice (kondiloma). Cjepivo je neutralno o spolnu, što znači da je preporučeno za sve djevojčice i dječake, djevojke i mladiće, a trenutno je Republici Hrvatskoj cijepljenje besplatno za sve osmaše, srednjoškolce i mlade do 25 godina do kraja kalendarske godine. Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, i za dječake i za djevojčice, no još uvijek se relativno mali broj mladih odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite. Kako bi informirali učenice i učenike o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija, pokrenuli smo kampanju „Budi mRAK“. U razdoblju od travnja do lipnja 2019., u četiri hrvatska grada (Zagreb, Osijek, Rijeka i Split), u ukupno 26 srednjih škola održali smo interaktivne radionice u ukupno 113 razreda, s ukupnim obuhvatom preko 2.600 učenika i učenica. Cilj je na ovaj način srušiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju informiranih odluka o zdravlju. Kako bi istaknuli važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka, koji se obilježava od 26. do 31. svibnja, 29. svibnja 2019. u Swanky Monkey Garden hostelu/baru smo predstavili kampanju i okupili brojne predstavnike dionika iz zdravstvenog sustava, stručnjake te poznate osobe iz javnog života, poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mie Rkman i drugih.

Na samom predstavljanju podršku su iskazali i Ministarstvo zdravstva, HZJZ, Grad Zagreb, radna skupina Sabora „Zastupnici za borbu protiv raka“, Savjet za mlade Vlade Republike Hrvatske, Povjerenstvo Grada Zagreba za HPV i ostale spolno prenosive bolesti, mnoge udruge i organizacije kao „Sve za nju“, Hrvatska liga protiv raka, Impress, te Studentski zbor Medicinskog fakulteta i Studentska sekcija za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Kako izgleda edukacija u srednjim školama?

U škole uvijek dolazimo najavljeni, nakon unaprijed dogovora sa pedagozima. Dolazimo na satove razrednika tako da učenici ne gube ništa od nastave predmeta za koje se ocjenjuju. Naša edukacija traje 1 školski sat. U tom školskom satu prvotno edukatori odigraju kahoot kviz sa učenicima. Kviz se sastoji od 10 pitanja te su sva pitanja vezana za HPV – što je to, kako se prenosi, što uzrokuje i sl. Taj kviz edukatorima pomaže u saznjanju koliko su učenici upoznati sa samom tematikom i pomaže im da se posljedično prilagode razredu s obzirom na njihovo poznavanje tematike, a isto tako pomaže učenicima da shvate koliko (ne)znaju o tematici. Nakon kahoota, tijekom 30 min, mRAK edukatori uz pomoć prezentacije približe tematiku učenicima. Prezentacija kojom se koriste je odobrena od HZJZ, ona je grafički uređena, sadrži animacije, video, potiče učenike na razmišljanje i sudjelovanje u samoj edukaciji. Po završetku prezentacije, edukatori ponovno odigraju kviz sa učenicima, isti kao i na početku sata, kako bi dobili povratnu informaciju što su učenici naučili tijekom jednog školskog sata i da mi kao edukatori dobijemo povratnu informaciju koliko smo bili dobri u prenošenju informacija učenicima.

Odlukom Ministarstva zdravstva, krajem rujna, produžena je mjera iz Programa 2 i omogućeno besplatno cijepljenje protiv HPV-a svim osobama mlađim od 25 godina starosti do kraja tekuće kalendarske godine. U skladu sa odlukom Ministarstva, mi nastavljamo s radom u srednjim školama, dolazimo u škole i educiramo učenike o HPV-u i kako se mogu zaštiti od virusa.

Osim edukacija po srednjim školama, poseban naglasak stavljamo na društvene mreže kako bismo ovu kampanju što više približili mladima, te kroz inovativan i zanimljiv sadržaj i „mrak“ vizuale želimo na što pristupačniji način komunicirati i doprijeti do mladih. Poruka cijele kampanje i projekta je upravo: „Budi mRAK! Izbjegni RAK!“

Pratite mRAK na:


Sponzor mRAK kampanje